header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow „Амбасадор Косова“ у Немачкој: Многе српске цркве на Косову пре више векова биле католичке
„Амбасадор Косова“ у Немачкој: Многе српске цркве на Косову пре више векова биле католичке Штампај Е-пошта
уторак, 15 март 2022

 Амбасадор Косова у Немачкој Фарук Ајети у интервјуу за немачки католички лист "Тагеспост" изјавио је да је истина да су 2004. године биле нападнуте "неке српске православне цркве", али и да су 2004. косовски Албанци, па чак и "бивши борци ОВК, заштитили манастир Дечане од гневне гомиле".

Упитан како је могло да се догоди да српске цркве у марту 2004. буду спаљене, а гробља вандализована, Ајети је поновио лажну тврдњу, која је одавно демантована од стране УНМИК и КФОР, да је повод за бруталне догађаје био напад Срба у Митровици на "албанску децу која су играла фудбал".

"Из страха неколико деце је покушало да пређе реку, при чему су се утопили. То је било оно што је изазвало нереде. Ово показује колико је ситуација била крхка у то време. Истина је да су тада биле нападнуте неке српске православне цркве. Ово је нарушило међународни углед Косова. Влада Косова је предузела мере за обнову свих порушених цркава. 2004. године су косовски Албанци, па чак и бивши борци ОВК, заштитили манастир Дечане од гневне гомиле. Спаљивање верских институција никада није било део албанске традиције", навео је Ајети.

Косовски дипломата у интервјуу износи и скандалозну тврдњу да су "многе српске православне цркве пре много векова биле албанске католичке цркве".

"Нико не прича о томе. Албанци су примили хришćанство у Римском царству много пре него што су Срби дошли на Балкан. Ислам су усвојили Албанци тек под Османлијама. Осим тога: српска културна добра на Косову припадају становницима ове земље – не Србије или Албаније, веć Косову".

Ајети је навео и да ОВК није имала никакве везе са трговином органима, и подсетио да је у Хагу формиран Специјални суд који ćе истражити такве наводе. Како је навео, до данас није објављен ниједан доказ да је неки борац ОВК био умешан у трговину органима.

"Српски естаблишмент константно манипулише подацима о присуству српске заједнице на Косову. Према последњем попису који су прихватили и косовски Албанци и Срби, говорило се о 180.000 косовских Срба. Данас на Косову има 120.000 Срба, што значи да је око 60.000 Срба напустило Косово – не 200.000 Срба. Две треćине Срба је остало на Косову. Неколико хиљада је отишло јер су многи били део апарата репресије", тврди у интервјуу Ајети.

О могућности спајања Косова и Албаније у "велику Албанију“, Ајети је рекао да не постоји план за успостављање моноетничке државе Албанаца или "велике Албаније“ и да је то део српске пропаганде, већ да ће до уједињења доćи у оквиру приступања ЕУ.

"Када сви будемо у ЕУ, границе више неćе бити важне и биćемо део европске породице", навео је он.

Упитан може ли Косово да да пуна права косовским Србима, Ајети је рекао да је "Косово мултиетничка држава" и да све мањине имају своја права загарантована уставом.

 

Извор: https://www.kosovo-online.com/

Последњи пут ажурирано ( уторак, 15 март 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.