header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Демиен Годард: Америка: Одобрено пуштање 2 милијарде ГМО комараца
Демиен Годард: Америка: Одобрено пуштање 2 милијарде ГМО комараца Штампај Е-пошта
петак, 25 март 2022

 По свему судећи, највеће пуштање ГМ инсеката на свету предвиђено је за делове Калифорније и Флориде. Али док се заговорници овог поступка правдају да је циљ елиминација штетних болести попут зике, критичари су забринути због неповратног утицаја на животну средину.

Упркос противљењу због забринутости за јавно здравље заснованих на научним истраживањима, Агенција за заштиту животне средине дала је зелено светло да се милијарде експерименталних генетски модификованих комараца пусти у животну средину, што је највеће пуштање генетски створених инсеката на свету.

Експериментална употребна дозвола дата је Окситеку, британској биотехнолошкој компанији, у којој би једна „верзија” врсте Aedes aegypti била пуштена у делове Јужне Калифорније и Флориде. Програм у округу Монро на Флориди продужен је од прошлог пролећа и проширен на округе Фресно, Тулар, Сан Бернадино и Станислаус у Калифорнији.

Еколози су прошлогодишње пуштање ових инсеката назвали „мрачним тренутком у историји”, наводећи да није урађена довољна научна студија да би се истражиле наводне користи и потенцијалне штете овог експеримента. Штавише, критичари сматрају да тај потез нема никакве везе с безбедношћу, већ са максимизирањем профита за овог биотехнолошког гиганта.

Окситек тврди да се комарци врсте Aedes aegypti генетски модификују с циљем смањења преноса штетних болести попут денга, зика и жуте грознице. Мушке врсте, које не уједају, биле би пуштене у дивљину да се паре са женкама које уједају. Компанија каже да потомство добијено на овај начин, без обзира на пол, неће преживети довољно да достигне зрелост.

Постоје проблеми који изазивају сумњу у Окситеков план: комарац Aedes aegypti није распрострањен у Калифорнији, а та држава – према Центрима за контролу болести – нема ниједан случај наведених штетних болести.

Према речима еколога из организације Пријатељи Земље и становника Калифорније Дејне Перлс, „Научници су пронашли генетски материјал од генетски створених комараца у дивљим популацијама на значајном нивоу, што значи да ГМ комарци нису стерилни. ГМ комарци би могли да доведу до далеко више здравствених и еколошких проблема него што би их решили… ЕПА треба да уради стварну ревизију потенцијалних ризика и да престане да игнорише широко распрострањено противљење у заједницама у којима ће се комарци пустити на слободу.”

Иако Окситек наводи да ће ГМ инсекти смањити учесталост болести које преносе комарци, не постоје јавно доступни подаци у прилог тој тврдњи. Такође, научници са Универзитета Јејл спровели су независну рецензирану студију о ГМ комарцима. Откривено је да више од две године непрекидног пуштања на тестно место у Бразилу није успело да смањи популацију комараца врсте Aedes aegypti.

Како пише Дефендер:

  • ЕПА није јавно објавила никакве податке с теренских испитивања Окситека на Флориди или у Бразилу, а кључне информације о здравственим ефектима, укључујући и алергеност и токсичност, уклоњене су из пријаве коју је компанија поднела за добијање дозволе.
  • ЕПА није тражила кључне научне процене, укључујући и процену угрожених врста, анализу утицаја на јавно здравље или испитивања у кавезима пре пуштања у животну средину. ЕПА је одбила да сазове Научно саветодавно веће као што то чини за друге нове пестициде.

Следећи корак је да калифорнијско Одељење за регулативу пестицида каже да ли ће издати дозволу за пуштање комараца на слободу. Ако то прође, милијарде ГМ комараца биће пуштене на слободу у периоду од две године у поменута четири округа у Калифорнији. Садашње пуштање ГМ комараца у округу Монро на Флориди биће продужено за још две године.

 

Извор: ifamnews.com/sr/

Последњи пут ажурирано ( петак, 25 март 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 18 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.