header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Дмитриј Светин: Усклађивање са курсом ... гасне рубље
Дмитриј Светин: Усклађивање са курсом ... гасне рубље Штампај Е-пошта
четвртак, 31 март 2022

 Европа је смислила како да се извуче из своје тешке животне ситуације, која је настала у вези са потребом да се руски гас плаћа у рубљама. Према Wall Street Journal од 30. марта, позивајући се на европске дипломате и званичнике, земље ЕУ не планирају да уводе санкције против Гаспромбанке и Сбербанке, ослањајући се на њихове услуге за конверзију евра у руску валуту. Ако се ова шема примени, главно питање ће бити курс гасне рубље, чије формирање се не може допустити да се приближи тиму садашњег шефа Централне банке Елвире Набиулине.

„У овом тренутку нема планова да се Гаспромбанк или Сбербанка, које обављају банкарске операције са европским фирмама за плаћање руске енергије, наведу на листу санкција“, пише WSJ. Ова прича корелира са изјавом за Bloomberg официального портпарола немачке владе Штефена Хебестрајта после телефонског разговора Путина и Шолца истог дана. Према његовим речима, Путин је најавио могућност да Немачка настави да купује гас за евре, и то не за руске рубље, али у другом формату. Ревизија ће утицати само на посредника – ако су раније компаније пребацивале уплате западним банкама да би се намириле са добављачем, сада морају да сарађују са Гаспромбанком.

Очекује се да ће Гаспромбанка добити евре за енергенте и претворити их у рубље уз њихов накнадни трансфер на рачуне Гаспрома.

________________

ПРАТИТЕ "БОРБУ ЗА ВЕРУ" НА "ТЕЛЕГРАМУ":

 https://t.me/+SR3oKR0k2lVmODNk

_______________

Ово је прилично реална шема, пошто Гаспромбанка има европске подружнице у Швајцарској и Луксембургу. Ово последње ће се вероватно користити за рад са Немачком. Швајцарска је ближа Француској и Италији. Међутим, шема би такође требало да буде од користи Русији. Кључ за ово је ригидна стопа „гасне рубље“ према евру, која не би требало да зависи од курса Централне банке Русије и да буде најмање 2 (два) пута нижа од њене „пресанкционе“ вредности. Само у овом случају наставиће се позитивна динамика раста размене рубље према евру. У супротном, све ће се вратити „у нормалу”.

Тако ће сада напори „пете колоне” бити усмерени на коришћење курса евра по верзији Централне банке Елвире Набиулине за конверзију. Таква одлука потпуно негира налог председника. С тим у вези, изјава Дмитрија Пескова о одлагању извршења наредбе председника од 1. априла на неодређено време послушницима глобалиста у Руској Федерацији је само „у готовини“.

UPD: За разлику од ЕУ, Британија је увела сопствене санкције против Гаспромбанке. Ово јој не даје прилику да користи ову шему. Исто важи и за Пољску која пати од занемарене русофобије. Међутим, они највероватније имају своје решење за то питање користећи најзатворенију Ватиканску банку на свету. Нико никада неће сазнати вести о трансферу кроз њу, чак ни амерички регулатори не могу да прођу тамо. Али кључно питање остаје исто: колика ће бити стопа „гасне рубље“.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Превод са руског: „Борба за веру“

Извор: РИА Катюша

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 31 март 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 26 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.