header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Протoјереј-ставрофор др Матеја Матејић: О лажним пророцима и учитељима Штампај Е-пошта
петак, 23 октобар 2009
        Сви ми се можемо сматрати сретним што живимо у добу када је, захваљујући развијеној технологији, живот много лакши него што је био у прошлости. При томе, не мора се мислити само на крупна постигнућа технологије, као што су авиони, рачунари, телевизија, аутомобили, и слично. Постоје и производи мање важни, у највећем броју сурогати, који ипак чине живот лакшим и користи их свакодневно скоро свако од нас. Они се лако и брзо спремају и зато се, на енгглеском језику, означавају са "инстант". Постоје, на пример, "инстант" кафа, "инстант" чај, "инстант" млеко, "инстант" јаја,  а, на радост неких особа, постоји чак и "инстант" спасење.

Не, ово није шала! Свако од нас је имао прилике да гледа на телевизији секташке   верске скупове,  који су  организаовани по свим правилима циркуса и позоришта,  и на њима секташки телевизијски "проповедници" великодушно нуде "тренутно спасење" свима, како онима који  присуствују тим скуповима, тако и онима који их гледају на телевизијском програму. Све што се захтева од онога који жели да се спасе, јесте да подигне руку у вис и изјави гласно да прихвата Исуса Христа као "свога личног спаситеља", и тиме добија тренутно спасење.

Мене пак чуди зашто је онда апостол Павле писао Филипљанима: "градите спасеније своје са страхом и трепетом". (Филипљанима 2:12). Онај коме су познате историја и истинско  хришћанско богословље, зна да су се апостоли, свети оци, мученици, и истински хришћани годинама приљежно трудили да испуњавају вољу Божију како би били спашени, а нису знали ни за какво "тренутно спасење".

Религије уопште, а хришћанска религија нарочито, захтевају напоре да се у току целога живота живи по вољи Божијој, што је лични задатак свакога који жели да га Господ спасе. Наш Господ Исус Христос је очекивао од нас да верујемо да бисмо били спашени, али је исто тако рекао: " да виде ваша добра дјела и славе Оца  вашега који је на небесима.  (Јеванђеље  св. Матеја 5:16)

На ужас проповедника "тренутног спасења", не постоји ни "тренутно" савршенство, нити савршенство "само вером". Достизање савршенства је идеал који се можда никада не постигне, али је то животни задатак сваког истинског хришћанина. Може ли неко и помислити да се може тренутно постићи савршенство које нам је Господ Исус Христос  оставио у задатак када је рекао: "Будите ви дакле савршени, као што је савршен Отац ваш небески". (Јевенђеље св. Матеја 5:48)

Знајући да велики број савремених људи, који су навикли на употребу "инстант" продуката и безнапоран живот, нису спремни ни вољни да се труде да постигну узвишене стандарде хришћанске вере, нити да чине напоре да постигну виши духовни ниво, неки секташки "проповедници" су спустили тај ниво и те стандарде на један апсолутни минимум. Објавили су да се спасење постиже "само вером", што би требало да значи да није потребно ни важно старати се да богоугодним животом и делима потврђујемо ту веру. О овим "пророцима" и "учитељима"  је писао пророк Јеремија опомињући нас: "Пророци пророкују лажно, и свештеници господују преко њих, и народу мојему је то мило. А шта  ћете радити на пошљедак?" (Јеремија 5:31)

Да би сатворили и нудили "хришћанство", које је у суштини лажно хришћанство, које ће се допадати онима који очекују да буду забављани а не духовно уздигнути, ови лажни пророци и учитељи су објавили да је могуће бити хришћанин и без поста, без исповести, без веровања да је свето причешће тело и крв Христова, без поштовања Мајке Божије и светитеља, без изучавања  науке светих отаца, без поштовања икона, и чак без вере да је Исус Христос Господ и  Син Божији. Сам Господ је, устима пророка Јеремије, разобличио ове "пророке" и "учитеље", ове лажне хришћане: "... лаж пророкују ти пророци у моје име, нијесам их послао нити им заповједио, нити сам им говорио; лажне утваре и гатања и ништавило и пријевару срца својега вам пророкују." (Јеремија 14:14).

Истинско хришћанско богослужење, а то је православно богослужење, такође захтева неки напор. На њему се наглашава духовно и мистично. То је мистичан верски доживљај, а не забавна приредба. Нажалост, није тако са неким секташким црквеним службама, које су првенствено забавне и  више задовољавају чуло слуха и вида него духовне потребе. Заглушујућа музика,  проповедници који се деру из свег гласа, цупкају или скачу, верници који пљескају рукама, а понекад и завриште,  све то се нуди на неким секташким црквеним службама уместо освећења светих дарова, светог причешћа, свечане и побожне атмосфере православног богослужења. О овим лажним пророцима и учитељима који су посветовњачили службу Божију говори пророк Јеремија: "...ево ме на оне који пророкују лажне сне, вели Господ, и приповиједајући их заводе народ мој лажима својим и хитрином својом; а ја их нијесаам послао нити сам им заповиједио; и неће ништа помоћи томе народу, говори Господ." (Јеремија 23:32)

Број лажних пророка и учитеља је у наше време веома велики. Њихове "религије" су толико лишене виших стандарда и истинске побожности, толико посветовњачене, тако лаке да им се следи, да су оне привлачне за савремене људе навикле на безнапоран живот. Нажалост, ови лажни пророци и учитељи су успели да привуку и неке православне хришћане који су заборавили или су просто занемарили опомену Господа Исуса Христа који је рекао: "Јер ће изићи лажни христоси и лажни пророци, и показаће знаке и чудеса да би преварили, ако буде могуће, и изабране." (Јеванђеље св. Марка 13:22).

На крају, признајем да је заиста много лакше бити секташ него православни хришћанин. Они који желе да себе називају хришћанима иако то нису стварно, ступиће у неку секту где ће их забављати и понудити "инстант" спасење, а од њих се неће тражити да  живе по истинским хришћанским принципима, нити да чине икакве напоре да своју веру потврде богоугодним делима. Они који желе да буду истински хришћани и да улажу напоре за своје спасење "са страхом и трепетом" (Филипљанима 2:12)  постаће православни или, ако већ то јесу, неће никада напустити православље.

   Jangstaun, Ohajo

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 29 септембар 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 66 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.