header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Јереј Павел Островски: „У реду је, не брини. Опраштам. Волим те."
Јереј Павел Островски: „У реду је, не брини. Опраштам. Волим те." Штампај Е-пошта
понедељак, 11 април 2022

 Болно буде у животу свим људима, али неки понекад почињу баш да јаучу.

Невјероватна ствар је да када почнете да схватате узроке овог ужасног стања, испоставља се да се уопште не ради о болести или неуспјеху на послу, нити о хипотеци или смрти вољене особе ... већ о самосажаљењу.

Управо у тренутку када почнемо да сажаљевамо сами себе пожелимо да завијамо као вук, дупло гласније од осталих. Може бити у животу заиста тешко, али у принципу се може и тада живјети, може се чак и радовати... али ако се испуните самосажаљења, све постаје сасвим неподношљиво. Самосажаљење потпуно лишава човјека радости, а тугу чини неподношљивом.

+ + +

За све су криви инсекти, јер када се вјенчамо, не примећујемо бубашвабе у глави због лептира у стомаку. Као резултат тога, када је брак већ у пуном замаху, лептири негдје испаре, а бубашвабе, напротив, испузе из свих пукотина.

+ + +

Како често, умјесто да радосно загрлимо ближњег који моли за опроштај, ми почнемо да држимо предавање. Ово је ужасно лоше понашање.

Прво, ово је кршење принципа – „Понашајте се према другоме онако како желите да се понашају други према вама“. Очигледно је да свако од нас жели да други буду снисходљиви према њему.

Друго, све ове лекције обесхрабрују особу да тражи од вас опроштај у будућности.

Треће, таквим понашањем ризикујемо да однос буде још гори него што је био. То се посебно односи на оне тренутке када наша дјеца траже опроштај. Умјесто да их похвалимо звог тога, ми почињемо да све кваримо... Ако нешто треба да кажемо, то треба да буде врло кратко и конкретно. Још је боље рећи: „У реду је, не брини. Опраштам. Волим те."

+ + +

 

Понекад неколико непромишљених ријечи може да повриједи нашег саговорника до сржи, изазове свађу и поквари односе. Да бисте то избјегли, морате бити веома опрезни, а такође и говорити полако, понекад застајкујући да ријечи не претекну ум.

Често људи себи с поносом кажу да су сасјекли истину у лице. Ово није само неразумно, већ је и манифестација нељубави, јер су информације да се пренесу, а не бацају у лице. Али најбоља ствар у разговору је способност слушања, која се изражава у нашем ћутању.

 

 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Извор: "Етос прес"

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 11 април 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 37 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.