header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Аустријски канцелар каже да је руски председник одлучан да брани безбедносне интересе Москве
Аустријски канцелар каже да је руски председник одлучан да брани безбедносне интересе Москве Штампај Е-пошта
уторак, 12 април 2022

 Аустријски канцелар Карл Нехамер који је јуче имао састанак са руским председником Владимиром Путином је уверен да санкције Запада не слабе одлучност Кремља да реши кризу у Донбасу пре окончања војне операције у Украјини.

 

„Јасно је потврдио да су санкције тешке за Русију, али ситуација у Донбасу, како је рекао, мора, да тако кажем, бити решена, упркос санкцијама, чак и ако су прилично опипљиве“, рекао је Нехамер новинарима после састанка у Путиновој резиденцији поред Москве, преноси ТАСС.

Разговор је био први Путинов лични састанак са лидером ЕУ од почетка руске војне операције у Украјину у фебруару. Док је Нехамер рекао да се нада да ће „изградити мостове“ путовањем у Москву, он је касније рекао новинарима да „генерално немам оптимистичан утисак да могу да вам кажем о овом разговору са председником Путином“.

"Након повлачења руских снага из околине Кијева, Русија припрема офанзиву на истоку Украјине масовних размера“, тврди Нехамер.

"Путин види рат као неопходан за одбрану руске националне безбедности и не верује Западу, који сматра једностраним", рекао је он.

Нехамер је рекао да састанак није био „пријатељска посета“, додајући да је разговор био „директан, отворен и тежак“. Рекао је да је саопштио Путину да се наводни ратни злочини у Украјини морају истражити како би се осигурало да починиоци буду изведени пред лице правде.

Друга тема о којој се разговарало била је чињеница да ће санкције против Русије остати на снази и интензивирати се „све док људи умиру у Украјини“, рекао је Нехамер. Такође је позвао да се поставе хуманитарни коридори за допремање хране и воде у опкољене градове и да се жене, деца и повређени евакуишу.

„Сада ћу обавестити наше европске партнере о разговору и разговарати о даљим корацима“, рекао је он.

Русија је негирала да је починила ратне злочине, саопштивши да су украјински званичници изнели лажне оптужбе да би манипулисали међународним јавним мњењем.

Конфликт у Донбасу сеже до свргавања изабраног руководства Украјине уз подршку Запада 2014. године. Већи део становништва који говори руски у украјинским областима Доњецка и Луганска успротивило се пучу и прогласило своју независност од Кијева, што је довело до осам година борби.

Русија је званично признала Народну Републику Доњецк (ДНР) и Луганск (ЛНР) као суверене земље у фебруару, два дана пре него што је започела војну операцију. Путин је оптужио Кијев да није спровео услове споразума из Минска – протокола уз посредовање Немачке и Француске који су осмишљени да регулишу статус тих региона у оквиру украјинске државе.

 

Извор: "РТ" / "Восток"

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 април 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 3 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.