header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Априлске екуменистичке свечаности - знаковито "подударање"
Априлске екуменистичке свечаности - знаковито "подударање" Штампај Е-пошта
уторак, 19 април 2022

 Aprilsko podudaranje svetih dana nadahnjuje niz međuvjerskih slavlja u SAD

To je konvergencija koja se rijetko događa. Poklapajući se s judaističkom Pashom, Uskrsom zapadnog hrišćanstva i islamskim svetim mjesecom Ramazanom, budisti, baha'i, sikhi, jaini i hindusi, takođe, slave svoje vjerske praznike u aprilu.

Proljetno podudaranje vjerskih praznika nadahnjuje niz međuvjerskih događaja. U Chicagu, Interfaith Trolley Tour slijedi 24. aprila, tokom kojeg će se trolejbus zaustavljati u bogomoljama različitih vjera. U gradovima širom Sjedinjenih Država muslimani pozivaju ljude na međuvjerske iftare kako bi mogli prekinuti svoje dnevne ramazanske postove u zajednici sa svojim susjedima nemuslimanima.

Osim Pashe, Uskrsa i Ramazana, vjerski praznici koji se obilježavaju u aprilu ove godine uključuju Vaisakhi - sikha i hindusa, Mahavir Jayanti - jaina, baha'i festival Ridvan i Theravadu - budističku Novu godinu.

Sve vjerske zajednice, slavlje povodom svetih dana i vjerskih festivala smatraju šansom za dijeljenje obroka i rituala. Za neke je to, takođe, prilika da nauče o saradnji među vjerskim tradicijama kada je riječ o ključnim pitanjima, poput - kako pružiti pomoć u obuzdavanju klimatskih promjena, boriti se protiv vjerske netolerancije ili pružiti pomoć ljudima koji bježe iz Afganistana, Ukrajine, i drugim nacijama tokom globalne izbjegličke krize.

"Rijetka konvergencija tako širokog spektra svetih dana prilika je za sve nas da podijelimo ono što smatramo svetim sa svojim susjedima iz drugih tradicija, kao način izgradnje razumijevanja i prevazilaženja podjela", rekao je Eboo Patel, osnivač i predsjednik Interfaith America, ranije poznatog kao Interfaith Youth Core. "Ovo je Međuvjerska Amerika u mikrokosmosu."

Na južnoj strani Chicaga, nadolazeća trolejbus turneja namijenjena je podučavanju učesnika o ovogodišnjim aprilskim praznicima, koji se prvi put od 1991. godine podudaraju u istom mjesecu, rekao je Kim Schultz, koordinator kreativnih inicijativa na Interreligijskom institutu Chicago Theological Seminary.

Trolejbus će se zaustaviti na nekoliko svetih mjesta, uključujući baptističku crkvu, džamiju i sinagogu, a završiće iftarom na zalasku sunca koji će organizovati nedavno preseljene afganistanske izbjeglice.

"Pozivamo ljude da iskoriste ovo spajanje, konvergenciju... više od polovice svijeta slavi ili obilježava kritični trenutak u našim vjerskim tradicijama", rekla je Hind Makki, direktorka na Američkom islamskom koledžu.

Događaj su sponzorisali Američki islamski koledž, Chicago Theological Seminary, Centar hrišćansko-muslimanskog angažmana za mir i pravdu pri Luteranskoj teološkoj školi, Hyde Park & Kenwood međuvjersko vijeće i Parlament svjetskih religija. Nakon više od dvije godine COVID-19 ograničenja koja su otkazala mnoge praznike, pratitelji su željni ponovnog ličnog susreta.

Organizatori događaja u Chicagu rekli su da su organizovali trolejbus koji će prevoziti 25 ljudi, ali je interes bio toliki da su umjesto toga morali organizovati veći trolejbus za 40 osoba. A onda, kad se više njih pridružilo, i drugi trolejbus.

"Ovo je sjajno vrijeme", rekla je Makki. "Pa, zašto ne iskoristiti priliku da učimo o tradicijama jedni drugih, da učimo jedni o drugima kroz te tradicije."

Ahmadiyya, muslimanska zajednica SAD, kao dio proslave mjeseca, otvorila je svoje džamije kako bi ugostila desetke međuvjerskih iftara u gradovima širom nacije usmjerenih na temu 'pravde kroz suosjećanje'.

"Tokom naših okupljanja u 35 gradova naglasili smo da svijet koji sada vidimo stoji na rubu svjetskog rata", rekao je Amjad Mahmood Khan, nacionalni direktor javnih poslova za Ahmadiyyu. "I samo kolektivne molitve i djela vjernika stvarno mogu spasiti čovječanstvo od samouništenja."

Vjerske vođe hrišćanskih, židovskih, sikhskih i hinduističkih vjera nedavno su se okupili na virtualnom panelu koji slavi približavanje njihovih svetih obreda. Među pitanjima o kojima se raspravljalo bila je zajednička zabrinutost zbog porasta bijelog hrišćanskog nacionalizma i legislative u Arizoni i Floridi koje su kritikovali zbog marginalizacije LGBTQ mladih ljudi.

"Vidimo da je konvergencija vrlo simbolična, možda čak i božanski određena jer naš narod treba reafirmirati naše zajedničke vrijednosti ljubavi, slobode i pravde kako bi poremetio pokušaje bijelih hrišćanskih nacionalista da odluče koje se ideje, identiteti i prakse cijene i poštuju", rekla je časna Jennifer Butler, osnivačica i izvršna direktorka multivjerske grupe "Faith in Public Life" sa sjedištem u Washingtonu.

"Ova sveta sezona predstavlja priliku za solidarnost, za proročko svjedočanstvo dok žalimo zbog porasta netolerancije i diskriminirajućih zakona koji su prijetnja nastojanju naše nacije da bude multirasna i multireligijska demokratija", rekla je.

To će, takođe, biti važan trenutak za pripadnike različitih vjera da pronađu zajednički jezik uoči američkih međuizbora, rekla je Nina Fernando, izvršna direktorka kampanje "Rame uz rame", viševjerske nacionalne koalicije posvećene suzbijanju i sprječavanju antimuslimanske diskriminacije.

"S obzirom na vrijeme u kojem živimo, gdje smo u suštini polarizirani i podijeljeni rasnim, vjerskim i političkim linijama, možemo iskoristiti ovu priliku da razgovaramo o tome kako da zajedno živimo dobro usred naše različitosti i da razgovaramo o preklapanju ovih praznika", rekla je Fernando.

Konvergencija praznika, takođe, nudi priliku da se razbiju zablude o vjerskim tradicijama i da se uvažavaju zajedničke vrijednosti, rekao je velečasni Stephen Avino, izvršni direktor Parlamenta za svjetske religije.

"Praznici predstavljaju temeljne vrijednosti, a ljepotu te tradicije zapravo možemo vidjeti pred našim očima kroz praznike i kroz ritual", rekao je Avino. "Možete to uporediti sa svojim vlastitim tradicijama, vidjeti sličnosti i razlike, a ono što je između je ljepota toga. I tada vidite tu vjeru kao vrijednu poštovanja, a da pritom još uvijek održavate svoju vjeru."

 

Извор: "Глас Америке"

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 75 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.