header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Израел не намерава да мења статус Храмовне горе у Јерусалиму
Израел не намерава да мења статус Храмовне горе у Јерусалиму Штампај Е-пошта
понедељак, 25 април 2022

 На Храмовној гори могу да се моле само муслимани

Јерусалим. 24. априла. Интерфакс – Израелске власти се придржавају садашњег статуса кво у вези са Храмовном гором у Јерусалиму и само муслимани и даље могу да се моле тамо, рекао је израелски министар спољних послова Јаир Лапид.

„Израел је првржен одржавању статуса кво на Храмовној гори“, цитира га „Тајмс оф Израел“

"Муслимани се моле на Храмовној гори, немуслимани могу само да је посете. Овде нема промена, неће бити промена", објаснио је министар.

Он је додао да полицајци који одржавају ред на Храмовној гори имају наређење да Јеврејима не дозвољавају да се моле.

Храмовна гора је правоугаона област са високим зидовима на источној страни Старог града Јерусалима. Ово је свето место за присталице јудаизма и треће најсветије место за муслимане. На територији Храмовне горе у античко доба налазио се Први, а затим и Други храм у Јерусалиму. Тренутно се на простору горе налазе муслимански верски објекти - џамија Ал-Акса и Купола на стени.

Раније су западни медији приметили да је Јеврејима дозвољено да посећују Храмовну гору, али последњих година религиозни Јевреји и националисти у пратњи полиције редовно и у значајном броју посећују ово место. Палестинци ово сматрају провокацијом и оптужују Израел да жели да заузме или подели подручје џамије Ал-Акса. Израелске власти демантују ове наводе и кажу да ће заштитити верску слободу за све.

Тензије у региону Блиског истока расту последњих недеља. Палестинци протестују против израелских снага безбедности у Старом граду Јерусалима. Израелске одбрамбене снаге, заузврат, спроводе операције на Западној обали као одговор на серију терористичких напада Палестинаца.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

Превод са руског: "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 25 април 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 18 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.