header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Бискупица Стокхолма уклања крстове
Бискупица Стокхолма уклања крстове Штампај Е-пошта
четвртак, 28 април 2022
           Бискупица Стокхолма је предложила да црква у њеној епархији уклони све знакове крста и стави ознаке које показују правац ка Меки, у корист муслиманских верника.          

Ева Бруне, коју је Шведска црква поставила за првог отворено лезбијског бискупа на свијету 2009. године, и која има малог сина са супругом и колегом лезбијском свештеницом Гунилом Линден, предложила је да се припадници других вера „учине добродошлим“.

Ово је речено у поморској мисијској цркви при источном лучком доку Стокхолма. Бискупица је тамо одржала састанак ове године и позвала свештеника да објасни шта би урадио ако би у луку ушла посада брода која није хришћанска, али би желела да се помоли.

Називајући муслиманске госте који би дошли у цркву као „анђеле“, бискупица је накнадно на свом званичном блогу објаснила да за њу уклањање хришћанских симбола из цркве и прилагођавање здања за муслиманску молитву не чини свештеника ништа мање браниоцем вере. Напротив, ако учините било шта мање од тога, то значи да сте „шкрти према људима друге вере“.

Бискупица је инсистирала да наведена пракса не би представљала никакав проблем, пошто аеродроми и болнице већ имају просторије за молитву више вера, а претварање цркве у бродоградилишту само би тај процес убрзало. Без обзира на то, најава је изазвала протест.

Отац Патрик Петерсон, један од свештеника у њеној епархији и активан у истој парохији као и црква поморске мисије, узвратио је на свом блогу, наводећи да се не може изједначити освећена црква са просторијом за молитву и напоменувши: „Очекивао сам да ће бискупица моћи да уочи разлику”.

Назвавши њене речи „теолошки непромишљеним“, он је питао шта да се ради са распећима причвршћеним на зидове и уграђеним поредметима као што су крстионице.

 

Извор: "Инат.инфо"

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 28 април 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.