header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Протест Израела због изјаве Лаврова да је и Хитлер био јеврејског порекла
Протест Израела због изјаве Лаврова да је и Хитлер био јеврејског порекла Штампај Е-пошта
уторак, 03 мај 2022

 Министар спољних послова Израела Јаир Лапид критиковао је данас шефа дипломатије Русије Сергеја Лаврова што је упоредио председника Украјине Володимира Зеленског са Адолфом Хитлером и означио ту изјаву као „неопростиву, срамну и историјску грешку“.

Лапид је рекао да очекује извињење и најавио да ће позвати амбасадора Русије у Тел Авиву да изрази протест, пренели су израелски медији.

„Рећи да је Хитлер био Јеврејин је као да се каже да су се Јевреји сами убијали. Нацисти су прогонили Јевреје, само су нацисти били нацисти и само су нацисти покренули систематско уништење јеврејског народа“, рекао је Лапид.

Дани Дајан, председавајући Меморијалног центра Холокауста, Јад Вашем, у Јерусалиму, је такође критиковао изјаве Лаврова, означивши их „опасним и за сваку осуду“ и оценивши да је Лавров „претворио жртве у злочинце, на основи потпуно лажне тврдње да је Хитлер био јеврејског порекла“.

Он је рекао и да се противи што се Украјинци називају нацистима јер „то искривљује термин и наноси штету жртвама нацизма“.

Лавров је у недељу изјавио да чињеница што је Зеленски Јеврејин не негира нацистичке елементе његове земље, тврдећи да је лидер нацистичке Немачке Хитлер такође „имао јеврејске крви“.

„Зеленски је Јеврејин? Хитлер је такође имао јеврејско порекло. Највећи антисемити су управо Јевреји“, рекао је Лавров за италијанске медије.

У том интервјуу је шеф дипломатије Русије оптужио САД и Канаду да обучавају неонацистичке јединице које су сада укључене у украјинску војску, алудирајући на оне чије је упориште у железари Азовстал у украјинскомм граду Маријупољ.

Постоје документа која „потврђују да су Американци и посебно Канађани одиграли водећу улогу у припремању ултра-радикалних отворено неонацистичких јединица за Украјину“, рекао је Лавров, али није навео на какве документе алудира.

Министар комуникација Израела Јоаз Хендел је у изјави за израелски војни радио такође осудио тврдњу Лаврова да је Хитлер био Јеврејин, теорију коју су увелико дискредитовали историчари као „заблуду смишљену да оправда ужасне поступке Руса у Украјини.

У итервјуу је Лавров такође рекао да су се НАТО и ЕУ препустили доминацији Вашингтона и да је Вашингтон одлучио да свет мора сада бити монополаран.

Министар спољних послова Русије је оценио да би Зеленски могао да промовише мир између Украјине и Русије када би престао да даје „злочиначке инструкције“ својим нацистичким војницима, како је рекао.

Кремљ саопштио да је 24. фебруара покренуо специјалну војну операцију да демилитаризује и денацификује Украјину, тврдећи да је циљ разоружавање и пораз националиста у тој земљи, подсећају агенције.

Кијев и западни савезнници су то одбацили ко лажан изговор за инвазију. Од почетка инвазије обе стране у сукобу су упоређивеле своје противнике са нацистима и оптуживале их за геноцид.

 

Извор: "Данас"

Последњи пут ажурирано ( уторак, 03 мај 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 34 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.