header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Унутар екуменистичка свађа
Унутар екуменистичка свађа Штампај Е-пошта
среда, 04 мај 2022

 Руска Православна Црква сматра да није коректно излагање папе Фрање у вези с његовим недавним разговором с патријархом московским и целе Русије Кирилом о ситуацији у Украјини.

„Изазива жаљење то што је месец и по дана после разговора с патријархом Кирилом папа Фрања изабрао некоректан тон за преношење садржаја тог разговора. Такве изјаве тешко могу допринети успостављању конструктивног дијалога Римокатоличке и Руске православне цркве, који је посебно неопходан у садашње време“, наведено је у саопштењу Службе за комуникацију Одељења за спољне црквене везе Руске православне цркве.

У интервјуу за лист „Коријере дела сера“ поглавар Римокатоличке цркве је рекао да је преко апликације Зум 40 минута разговарао с руским патријархом.

„Првих 20 минута, гледајући у записе, он ми је објашњавао разлоге који су испровоцирали рат. Ја сам у одговорио да ништа не разумем. Ми нисмо државни службеници и не смемо да користимо језик политике него језик Христа... морамо тражити пут ка миру, ка прекиду борби. Патријарх не може да се претвара у слугу руских власти. Планирао сам да се с њим сусретнем 14. јуна у Јерусалиму, али сада се и он слаже да треба одложити те планове, пошто би у супротном састанак могао да буде лоше протумачен“, рекао је папа.

Руска православна црква је саопштила да је 16. марта патријарх објаснио папи да је сукоб у Украјини почео 2014. године, још од догађаја на Мајдану у Кијеву, који су довели до смене украјинске власти.

Патријарх је посебно скренуо пажњу свом саговорнику на догађаје у Одеси и њиховим последицама.

„У том граду се одржавао миран протест рускојезичних становника који су бранили своје право да користе матерњи језик и културу. Тај мирни скуп су напале нацистичке групације: почели су да туку учеснике митинга палицама. Људи су покушали да се сакрију у оближњем Дому професионалних савеза. И у том тренутку се догодило нешто ужасно: здање је закључано и потом је у њему подметнут пожар. Људи су покушавали да се спасу искачући кроз прозоре с првог и другог спрата и, наравно, гинули. У оне који су прилазили прозорима, а нису се усуђивали да скоче, пуцали су одоздо. Пратили смо то на телевизији практично уживо. Та ужасна лекција Одесе је утицала на одлуку житеља југоистока Украјине да штите своја права“, рекао је патријарх, а преноси РПЦ.

Патријарх Кирил је, такође, подсетио папу на то да је Русија на измаку совјетске епохе добила уверење да се НАТО ни за један педаљ неће помаћи ка истоку и да је то обећање прекршено, па су у састав алијансе ушле чак и бивше совјетске прибалтичке републике.

Резултат је био опасна ситуација: границе НАТО-а пролазе на 130 километара од Санкт Петербурга, а ракете до њега могу да долете за свега неколико минута. Да је у НАТО била примљена и Украјина, ракете би до Москве могле да долете такође за неколико минута, што Русија никако није могла да допусти.

„Наравно, ситуација је за мене повезана с великим болом. Моја паства је с обе сукобљене стране, то су већином православни људи. Део сукобљених припада вашој пастви. Због тога желим да, изузимајући геополитиче чиниоце, поставим питање како наше цркве могу да утичу на стање ствари? Како можемо да допринесемо помирењу непријатеља с јединственим циљем: да се постигну мир и правда? Веома је важно да у даљим условима избегавамо даљу ескалацију“, рекао је патријарх на крају разговора с папом.

Руска православна црква је истакла да је одговор папе Фрање био коректно изложен у саопштењу Информационе службе Ватикана, објављеном 16. марта.

„Папа Фрања је захвалио патријарху за сусрет мотивисан жељом да, као пастири свог народа, укажу на пут ка миру, да се моле за даровање мира, за прекид ватре. Свети отац се сагласио с патријархом да је црква дужна да не користи речник политике, него језик Исуса Христа. Ми смо пастири једног те истог светог народа који верује у Бога, у Пресвету Тројицу, у Пресвету Богородицу: због тога смо дужни да се ујединимо у тежњи да помогнемо свету, да подржимо страдалнике, да тражимо пут мира, да зауставимо ватру“, наведено је у том саопштењу.

 

 

Извор: "Спутњик"

Последњи пут ажурирано ( среда, 04 мај 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 13 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.