header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Палестинци и израелска полиција поново се сукобљавају на Храмовној гори
Палестинци и израелска полиција поново се сукобљавају на Храмовној гори Штампај Е-пошта
четвртак, 05 мај 2022
             Jерусалим. 5 маj. "ИНТЕРФАКС" - Нови сукоби избили су у четвртак између Палестинаца и израелске полиције на Храмовној гори у Јерусалиму, објавио је Тајмс оф Израел.

До нереда је дошло убрзо након што је Храмовна гора поново отворена за јеврејске посетиоце. Пре тога, од 21. априла до краја Рамазана, власти су Јеврејима затвориле приступ гори: публикација напомиње да власти редовно намећу такву забрану последњих дана светог месеца за муслимане.

Издање подсећа да према постојећим правилима, само присталице ислама могу да се моле на Храмовној гори, немуслимани имају право да посећују то подручје само у одређено време, док израелска полиција приводи Јевреје који покушавају да се отворено моле на планини. .

Уочи отварања прилаза на Храмовну гору у четвртак, националистичке израелске групе обећале су да ће носити заставу Израела на гори и певати химну у част Дана независности земље, који пада 5. маја. Заузврат, палестински покрет Хамас је запретио да ће предузети мере одмазде.

Као резултат тога, убрзо након што су јеврејски посетиоци стигли на гору, сукобили су се Палестинци и полиција. Према палестинској страни, полиција је употребила сузавац да растера демонстранте.

Храмовна гора  је правоугаона област са високим зидовима на источној страни Старог града Јерусалима. Она је свето место за присталице јудаизма и треће најсветије место за муслимане. У древним временима, на територији Храмовне горе налазио се Први, а затим Други храм у Јерусалиму. Тренутно се на простору горе налазе муслимански верски објекти - џамија Ал-Акса и Купола на стени.

Тензије у региону Блиског истока расту последњих недеља. Од 15. априла на Храмовној гори редовно се воде сукоби Палестинаца и израелске полиције.

 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Превод са руског: "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 05 мај 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 80 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.