header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Јеромонах Дамаскин: Најважнија су тумачења за последње време
Јеромонах Дамаскин: Најважнија су тумачења за последње време Штампај Е-пошта
среда, 18 мај 2022

Пошто већ тече последње време, зато су и тумачења за ово време најважнија. Шта значи пророчанство Господње: „И многи лажни пророци ће устати и преварити многе; (и зато што ће се безакоње умножити) и за умножење безакоња (усахнуће) охладнеће љубав многих: али ко претрпи до краја, тај ће се спасти“ (Мт.24:11-13).


Шта значи то „охладнеће љубав многих“? То значи да ће погинути многи лажни у Цркви. Јер одувек су многи гинули ван Цркве и није било потребно рећи „охладнеће љубав многих“ уопште, тј. погинуће многи уопште, кад су и онако многи гинули ван Цркве. Него ово Господ говори за последње време, да ће многи лажни хришћани погинути у Цркви. А ми у ово последње време видимо и сами, због чега ће многи лажни хришћани погинути у Цркви. Та љубав, о којој Господ говори, да „охладнеће љубав многих“, та љубав држи Цркву и без те љубави настају расколи и јереси у Цркви, који руше Цркву, и тако без те љубави многи гину у Цркви. Због тога је Господ дао другу највећу заповест и рекао је: „љуби ближњега свога као себе самога“, а могао је рећи: љуби Цркву као себе самога. Јер ко љуби ближње своје, тај љуби Цркву своју, и обрнуто, ко не љуби ближње своје, тај не љуби Цркву, него тај руши Цркву.

Расколи и јереси већ могу бити хула на Духа Светога

Расколи и јереси већ могу бити хула на Духа Светога и то је Господ изрекао у јеванђељу кад је говорио о поделама код људи: „Свако царство, које се раздели само у себи, опустеће; и сваки град или дом, који се раздели сам у себи, неће стојати (опстати). И ако сатана сатану изгони, то се сам у себи разделио: па како ће онда стојати царство његово (остати)? И ако Ја помоћу Веелзевула изгоним демоне, синови ваши чијом помоћу изгоне? Тога ради они ће вам бити судије. А ако ли Ја Духом Божијим изгоним демоне, дакле стигло је на вас (до вас) царство Божије. Или како може неко ући у дом крепкога и сасуде његове разграбити (у кућу јакога и покућство његово отети), ако најпре не свеже крепкога, и тада ће дом његов разграбити (опленити). Ко није са Мном, против Мене је (тај); и ко не сабира са Мном, (тај) расипа (растура). Тога ради кажем вам: сваки грех и хула опростиће се људима: а на Духа Светога хула неће се опростити људима; и ко год рече слово против Сина Човечијега (злу реч), опростиће се њему: а ко рече против Духа Светога (злу реч), неће се опростити њему ни у садашњем веку ни у будућем“ (Мт.25:32).

Овде Господ јасно говори да демони кроз људе уносе расколе и јереси у Цркву, и да су расколници и јеретици заправо сарадници и слуге демонима, и то је Господ јасно казао овим речима: „Ко није са Мном (у Цркви), против Мене је (тај); и ко не сабира са Мном (у Цркву), (тај) расипа (растура)“. Господ је рекао: „Ко није са Мном“, а где је то „ко није са Мном“, где је то: ко није са Христом? Па у Цркви, Она је Тело Христово и ко није са Христом у Цркви, тај је против Христа. Исто је Господ рекао: „Ко не сабира са Мном“, а где је то „ко не сабира са Мном“, где је то: ко не сабира са Христом? Па у Цркви, Она је Тело Христово и ко не сабира са Христом у Цркву, тај растура Цркву, тај руши Цркву. Тако разумемо пророчанство Господње за последње време, које гласи: „Охладнеће љубав многих“, а то значи: погинуће многи лажни у Цркви.  

Сви новотарци су лажни хришћани

А који су то данас лажни пророци и лажни хришћани? Сваки новотарац уноси раскол и јерес у Цркву и тиме сваки новотарац руши Цркву и тако постаје лажни пророк и лажни хришћанин, јер верује да може да се спаси у расколу и јереси. Чим се унесе нека новотарија у Цркву, одмах настаје раскол и уноси се јерес и руши се Црква. Отуда сви новотарци јесу лажни пророци и лажни хришћани, јер они верују да могу да се спасу у расколу и јереси, и тако сами гину и друге вуку у погибију.

Како се познаје новотарија? Апостол Павле је рекао: „Царство Божије није у речи, него у сили“ (1Кор.4:20), а сила Божија се предаје Предањем Цркве са колена на колено и Предањем се предаје Живи Христос у сили. Па ако се прекине Предање Цркве, тиме се прекида предаја силе Божије у Цркви и настаје бљутаво стање слично стању код јеретика. Како ми познајемо да је прекинуто Предање и прекинута предаја силе Божије у Цркви? Ми знамо, да где је сила Божија, тамо је обавезно и страх Божији, па где нема страха Божијег, тамо нема ни силе Божије, па ако се тамо и није потпуно повукла благодат Божија, али нема такве благодати и страха Божијег као кад се држи Предање Цркве. Отуда сваки новотарац уноси раскол и јерес и руши Предање и Цркву, и сваки новотарац је лажни пророк и лажни хришћанин, јер верује да може да се спаси у расколу и јереси без благодати и страха Божијег.

Новотарци-екуменисти проповедају љубав, али какву љубав? Јер они немају божанску и небеску љубав, него неку земаљску љубав. Господ каже: због умножења безакоња охладнеће љубав многих лажних хришћана, умножење безакоња је узрок губитка љубави многих лажних хришћана. Господ није рекао овако: због хлађења љубави настаће безакоње, Господ није рекао да је хлађење љубави узрок безакоња, него обрнуто, безакоње је узрок хлађења љубави. А то значи, да безаконици не могу имати божанску и небеску љубав, расколници и јеретици не могу имати ту љубав, новотарци не могу имати ту љубав, екуменисти не могу имати ту љубав. Они лажу кад проповедају хришћанску љубав, јер они могу имати само екуменску и јеретичку љубав, или просто скотску љубав. Свака страсна земаљска љубав, она је анти-љубав, она је против-љубав, она је против љубави Божије и она руши Цркву.

Треба мрзети све што руши Цркву

Речено је да друга највећа заповест Господња може овако да се разуме: уместо љуби ближњега свога као себе самога, можемо рећи: љуби Цркву своју као себе самога. Због тога треба мрзети све, што руши Цркву, и треба волети све, што изграђује Цркву. По јеванђељу и светим Оцима три главне страсти руше Цркву, апостол Јован Богослов каже у посланици: „Не љубите света, ни што је у свету: ако неко љуби свет, нема љубави Очеве у њему; јер све, што је у свету, и плотска похота (жеља), и похота очију, и гордост житејска (живљења), није од Оца, него је од овога света“ (1Јн.2:15-16).

А по светим Оцима три главне страсти су: сластољубље, среброљубље и славољубље, у суштини исто што говори и апостол Јован. И јеванђеље и свети Оци говоре, да свака страсна земаљска љубав јесте анти-љубав, она је против љубави божанске и она руши Цркву. Ове три страсне љубави руше Цркву и нико не може имати љубав Божију ако не омрзне те три страсти, па због тих страсти треба се противити свима, који руше Цркву, не као људима, него као рушиоцима Цркве, као кад непријатељи нападну народ, сви су дужни да се противе и бране.

Последњи пут ажурирано ( среда, 18 мај 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 4 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.