header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Марија Мономенова: О критичном погоршању односа Русије и Израела
Марија Мономенова: О критичном погоршању односа Русије и Израела Штампај Е-пошта
четвртак, 26 мај 2022

 Да ли ће се после скандала око Лавровљевих речи променити став Израела о Украјини? Са таквим насловима и са таквом одбрамбеном поруком у руској штампи су објављени материјали након дипломатске бомбе коју је бацио шеф руског министарства спољних послова о Хитлеровим јеврејским коренима и антисемитским Јеврејима.

Чекали су извињење Лаврова, али су неочекивано добили смело продужење теме: детаљно објашњење и доказну базу „страшне тајне циониста“ у материјалу објављеном на званичној страници руског Министарства спољних послова под насловом „О антисемитизму . Руском МИП-у није ни пало на памет да се извини! Постајало је све очигледније да порука Лаврова није била само насумична реплика, већ добро калибрисани дипломатски ударац у саму јабучицу.

 

С.В. Лавров и Лидер ХАМАСA Исмаил Ханија

Досадашња искуства су показала да у случају притварања израелске држављанке Нами Исахар у Русији 2019. године и у случају несреће Ил-20 у Сирији, за коју је руска страна окривила израелску, односи између земаља нису суштински нарушени, Русија је на крају увек била погнута. Стога су израелски политичари чак и сада, оркестрирајући хистерију и представљајући се као увређена жртва, веровали да ће остати на коњу. Али није га било. Речи Русије пратила су дела.

Пре неки дан су руски С-300 први пут гађали израелске авионе на небу Сирије. Операција је била из предострожности и у последицама гађања нико није намерно повређен. Овако изгледа "црна мета". Питам се да ли су то "мудри Јевреји" дешифровали? Војни ресори обе земље о поменутом догађају и даље мистериозно ћуте. Званично, као одговор на С-300, чула се само бедна шкрипа из Израела, који је „хитним службама” Украјине послао две хиљаде шлемова и 500 заштитних прслука. Али ово је цвеће.

18. маја The Times of Israel изашао је са узнемирујућим насловом „Русија је први пут употребила ПВО систем С-300 против израелских авиона изнад Сирије“. Публикација сугерише да би то могло сигнализирати критично погоршање односа Русије према Израелу.

У раној фази оружаног сукоба на украјинској територији, Израел је покушао да пронађе танку линију између Москве и Кијева. „Израел треба да се уздржи од узимања било које стране у руско-украјинском сукобу“, рекао је бивши шеф обавештајне службе Мосада Јоси Коен 21. фебруара на конференцији за новине Макор Ришон. „Боље је мирно седети по страни. Имамо тенденцију да стављамо главу под секире које нам нису намењене. Ово је веома тешка и сложена међународна кампања. Добро познајем играче на политичкој арени“, рекао је Коен.

Међутим, убрзо су у земљи дате јавне изјаве бројних званичника да ће Израел пратити сигнале Сједињених Држава по питању санкција. Тако је министар за дијаспору Нахман Шаи рекао да је у сукобу Кијева и Москве „наша лојалност пре свега на страни САД”.

Министар одбране Бени Ганц је 16. маја рекао да Израел неће суздржавати и обећао да ће спречити Иран да пренесе „напредне способности“ на друге актере у Сирији. „Израел ће наставити да делује против сваког непријатеља који му прети и спречава трансфер напредних средстава из Ирана која угрожавају израелске грађане и штете стабилности читавог региона“, упозорио је министар одбране.

У време када је Лавров на примеру Трећег рајха коментарисао улогу Јевреја у Холокаусту, Израел је Украјини већ пружао сву могућу помоћ: обавештајне информације, добровољце, оружје. Израел је такође подржао одлуку Генералне скупштине УН да суспендује чланство Русије у Савету УН за људска права. Као одговор на подршку резолуцији, руско Министарство спољних послова оптужило је Израел за „најдужу окупацију“ од Другог светског рата и тако даље.

Да подсетим да су последњих година Израел и Русија отворили такозвану телефонску линију за решавање сукоба како се стране случајно не би судариле на небу над Сиријом. Током састанка у Сочију прошле године, премијер Нафтали Бенет и руски председник Владимир Путин сложили су се да ће обе земље наставити да примењују овај механизам како би избегле кризе у сиријском ваздушном простору. Бенет је тада рекао да су односи Израела са Русијом „стратешки“ и указао на важност „поверљиве комуникације“ израелске војске са њиховим руским колегама. Једном речју, сви су већ навикли на чињеницу да је Путин „спретан потрчко из Кремља у Вашингтону“, на кога „мудри Јевреји нису много увређени, јер се пуковнику не може замерити што тачно следи наређења маршала“ (С. Белковски).

Али сада нешто очигледно није ишло по плану, па су стога Јевреји запевали на сасвим другачији начин.

Како се наводи у извештају израелског одбрамбеног истраживачког центра Алма, који је објављен у медијима прошле недеље, „када Русија жели да пошаље сигнале јеврејској држави о незадовољству израелском војном кампањом против иранских циљева у Сирији, за које Москва страхује да су препуни дестабилизације региона, она, између осталог, „занемарује кретање напредног руског оружја из Сирије у складишта Хезболаха у Либану“. У извештају центра се такође наводи да је Москва дозволила Хезболаху да се из Сирије пребаци у базе проиранског покрета у Либану „много противваздушних ракетних система, па чак и суперсонична противбродска крстарећа ракета Јахонт“.

Поред блиске руско-иранске сарадње, која веома раздражује Израел, јеврејски медији сада активно расправљају о вестима да је Русија почела пребацивање својих трупа из Сирије у Украјину. Стручњаци то виде као посебан план Путина, који је, схватајући да би му било тешко да војним средствима доведе специјалну операцију у Украјини до логичног краја, почео да „распаљује ватру“ регионалног рата на Блиском истоку, желећи да скрене пажњу САД са Украјине. Изгледа да Израел размишља у добром правцу и такозвани „антисемитски” пас Лаврова са великим степеном вероватноће може да се испостави као асистенција. У Израелу се тренутно дешава нешто веома необично.

Прошле недеље, током затвореног састанка политичке алијансе Плаво-белих, израелски министар одбране Бени Ганц је наглас прочитао поруку WhatsApp која је постала вирална широм земље и садржавала претње наводних арапских извора у којима се упозоравају да ће преузети контролу над Израелом.

Одговарајући на тврдње изнесене у извештају, Ганц је рекао да су аутори били у праву и да би се будућност јеврејске државе на крају могла завршити „између Гадере и Хадере“.

Коментари израелског министра одбране долазе само неколико дана након што је бивши израелски премијер Ехуд Барак изразио страх од непосредне пропасти Израела уочи 80. годишњице његовог оснивања. „Кроз јеврејску историју, Јевреји нису владали више од осамдесет година, са изузетком два краљевства Давида и династије Хасмонејаца, а у оба периода њихов распад је почео у осмој деценији“, рекао је Барак.

Недавне анкете су такође показале да је значајан део израелских грађана изгубио веру у будућност своје нације.

Последњих недеља Израел се суочио са таласом осветничких напада Палестинаца који захтевају окончање окупације њихових земаља и етничко чишћење њиховог народа. Како су тензије ескалирале прошле недеље, окупационе снаге су убиле палестинско-америчку новинарку Ширин Абу Акле, а затим напале ожалошћене током њене погребне поворке.

Шеф политичког бироа Хамаса Исмаил Ханије рекао је 14. маја да Палестинци улазе у нови историјски период и да је потребно донети стратешке одлуке како би се „брзо формирала“ команда која ће водити борбу против Израела. „Морамо ићи овим путем без оклевања. Наш народ ће водити рат против освајача у свим областима... Позивамо на скоро формирање јединствене теренске команде која ће водити борбу против освајача у овом историјском времену, када крв превлада над мачем, а воља над суровошћу,“ рекао је Ханија.

Подсетимо, у априлу је лидер Хамаса допутовао у званичну посету Москви. На састанку са Сергејем Лавровом у Кремљу, политичари су разговарали о начинима обнављања палестинског националног јединства, ситуацији око појаса Газе и проблему растућих тензија око комплекса џамије Ал-Акса.

Али уз све то, једини начин да се Израел постави на његово место је ближа сарадња са Ираном и Арапима на снабдевању ракетним оружјем и противваздушној одбрани. А у случају Ирана, то је и нуклеарни споразум, о чему су министри спољних послова Русије и Ирана врло благовремено говорили у телефонском разговору 19. маја.

Истог дана, 19. маја, у Вашингтону је одржан хитан састанак између израелског министра одбране Бенија Ганца и секретара Пентагона Лојда Остина и америчког саветника за националну безбедност Џејка Саливана.

Сада је ово веома интересантно!

Изгледа да су Јевреји коначно почели да схватају да Русија озбиљно измиче контроли Вашингтона и намерава да доврши политику израелске окупације земаља Историјске Кијевске Русије у Украјини. Пратимо

 

Превод са руског: "Борба за веру"

Извор: ruskline.ru

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 26 мај 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 17 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.