header image
НАСЛОВНА СТРАНА
"Глас Америке": САД: Страх од рецесије и одласка у продавнице Штампај Е-пошта
среда, 22 јун 2022

 Инфлација је највећи унутрашњи проблем у Сједињеним Државама, према признању самог предсједника Џо Бајдена и оцјенама 70 посто анкетираних Американаца.

Док на Wall Streetu влада страх од рецесије, обични грађани страхују од одласка у самопослугу или на бензинску пумпу.

Страх од рецесије је порастао пошто је америчка Централна банка подигла основну каматну стопу за 0,75 процената - што је највеће повећање у скоро три деценије.

“Висока инфлација доноси значајне тешкоће, посебно онима којима је најтеже да плате високе трошкове основних ствари као што су храна, смјештај и превоз”, поручио је предсједник Федералних резерви Jerome Powell.

Цијене хране су порасле за скоро 12 посто, бензин је скоро два пута скупљи, а цијене авио карата су порасле скоро посто у односу на исти период прошле године.

“Вјероватно плаћам добрих 50 до 75 долара недјељно више за основне намирнице”, кажу неки од потрошача.

Пошто велики дио кућног буџета сада одлази на неопходне ставке као што је бензин, Американци штеде на другим стварима, па је малопродаја у мају опала за 0,3 посто.

Агресивним повећањем каматне стопе, Централна банка жели да помогне у стабилизацији цијена, али то значи да ће све бити скупље - од кредита за нови ауто, преко кредита за кућу, гдје је каматна стопа већ порасла са 3 посто из јануара на 6 процената, до камате на кредитним картицама…

Предсједник Биден упутио је писмо директорима велики нафтних компанија и окривио похлепу корпорација, уз рат у Украјини, за рекордно високе цијене бензина.

Упозорио је да би могао да примјени своја извршна овлаштења да се повећа производња у рафинеријама, истичући да је неприхватљиво да америчке породице директно финансирају профит нафтних компанија који је знатно већи од уобичајеног. Међутим, рафинерије већ раде скоро пуним капацитетом, а Бијела кућа није навела много детаља о Бајденовом плану.

“Позивамо их да учине праву ствар, да буду патриоте и не користе рат као изговор”, нагласила је портпаролка Бијеле куће Карине Jean-Pierre.

Међутим, Амерички институт за нафту окривио је Бајденову политику залагања за “зелену енергију” тврдећи да је инфлацији допринијела предсједникова погрешна агенда удаљавања од домаће нафте и природног гаса.

Што се тиче рекордних профита, компаније су одговориле да сада надокнађују велике губитке које су претрпјеле за вријеме пандемије, као што је губитак од 22 милијарде долара који је ExxonMobil пријавио 2020.

Последњи пут ажурирано ( среда, 22 јун 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 26 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.