header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Европа би се могла вратити угљу, јер Русија смањује доток гаса
Европа би се могла вратити угљу, јер Русија смањује доток гаса Штампај Е-пошта
понедељак, 20 јун 2022

 Највећи еуропски купци руског плина у понедјељак су се утркивали у проналажењу алтернативних залиха горива, па чак и планирали сагоријевање више угљена како би се изборили са смањеним протоком плина из Русије који пријети енергетском кризом у зиму ако се складишта не напуне.

Талијански Ени рекао је да га је руски Газпром обавијестио да ће у понедјељак примити само дио свог захтјева за испоруку плина, чиме се земља приближила проглашењу стања приправности које ће покренути уштеду плина мјере.

Њемачка, која се такођер суочила с мањим протоком руског плина, објавила је у недјељу свој најновији план за повећање разине складиштења плина и рекла да би могла поновно покренути електране на угљен које је намјеравала поступно укинути.

"То је болно, али је у овој ситуацији чиста потреба за смањењем потрошње плина", рекао је министар господарства Роберт Хабецк, члан Зелене странке која се залагала за бржи излазак из угљена, који производи више стакленичких плинова.

"Али ако то не учинимо, онда рискирамо да складишни простори не буду довољно попуњени крајем године пред зимску сезону. И онда смо уцјењени на политичкој разини", рекао је.

Русија је у понедјељак поновила да је Еуропа само сама крива за плинску кризу, након што је Запад увео санкције као одговор на инвазију Москве на Украјину, транзитну руту плина у Еуропу, као и на великог извозника пшенице. Читај више

Енергетска криза доприноси главобољи еуропским креаторима политике који су већ забринути због пораста инфлације у рачунима за енергију у кућанствима и цијенама хране.

Бенцхмарк низоземски првомјесечни плински уговор трговао се по цијени од око 127 еура по мегават сату у понедјељак, што је више од 50% више од почетка 2022.

Извршни директор највећег њемачког произвођача електричне енергије РWЕ, Маркус Креббер, рекао је да би цијенама електричне енергије могло требати три до пет година да се врате на ниже разине, смањујући потрошњу кућанстава и оптерећујући економске изгледе.

Руски плински токови у Њемачку кроз плиновод Сјеверни ток 1, главну руту која опскрбљује највеће еуропско господарство, у понедјељак су још увијек радили с око 40 посто капацитета, иако су се повећали од почетка прошлог тједна.

Ени и њемачко подузеће Унипер изјавили су да примају мање од уговорених количина руског плина.

Њемачко министарство господарства приопћило је да би враћање електрана на угљен могло повећати капацитет до 10 гигавата у случају да опскрба плином досегне критичне разине. Закон у вези с тим потезом иде у горњи дом парламента 8. српња.

Уз повратак на угљен, њемачке мјере укључит ће сустав дражби који почиње у наредним тједнима како би се потакнула индустрија да троши мање плина и финанцијска помоћ за њемачког оператера на тржишту плина, путем државног зајмодавца КфW, да брже пунити складишта плина.

Аустријска влада договорила је у недјељу с комуналним подузећем Вербунд пренамјену резервне плинске електране за производњу електричне енергије с угљеном ако ограничене испоруке плина из Русије доведу до хитне енергетске ситуације.

Њемачка и Италија међу најзависнијима су од руског плина, али и друге еуропске земље сусреле су се с недостатком плина, док је потрошња порасла неуобичајено високо за то доба године након што је топлински вал потакнуо кориштење клима уређаја.

Газпром није одмах одговорио на захтјев е-поштом за коментар о његовим испорукама Италији.

Гласноговорник Кремља Дмитриј Песков рекао је у четвртак да смањења опскрбе нису била с предумишљајем и да су повезана с питањима одржавања. Талијански премијер Марио Драгхи одбацио је ово објашњење као лаж.

Италија, чији би се технички одбор за плин требао састати у уторак, рекла је да би овог тједна могла прогласити појачано стање приправности на плин ако Русија настави ограничавати опскрбу.

Тај би потез покренуо мјере за смањену потрошњу, укључујући омјер плина за одабране индустријске кориснике, повећање производње у електранама на угљен и такођер тражење већег увоза плина од других добављача према постојећим уговорима.

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 20 јун 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 6 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.