header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Бугарска Православна Црква васпоставила канонско општење с македонским расколницима Штампај Е-пошта
среда, 22 јун 2022

 Бугарска Православна Црква васпоставила је канонско општење са Црквом Северне Македоније, али ће размотрити питање њеног имена. Митрополит  неврокопски изнео мишљење да ће се осим имена, морати размотрити и питање територијалног простирање "нове цркве".

Бугарска Православна Црква васпоставила је канонско и евхаристијско општење са Православном црквом Северне Македоније. Одлука о томе донета је 21. јуна 2022. године на седници Светог синода, саопштила је  пресс-служба БПЦ.

 „Бугарска Православна Црква – Бугарска Патријаршија, са благодарношћу Богу и духовном радошћу, поздравља одлуку о укидању раскола и ступа у канонско и евхаристијску заједницу са Православном црквом Северне Македоније. Питање имена Православне цркве Северне Македоније тек треба да се разматра“, наводи се у одлуци Синода.

Раније је митрополит неврокопски Бугарске Цркве изнео мишљење да је по питању признавања „МПЦ“ Бугарска Православна Црква дужна да „брани историјску истину“:

Митрополит неврокопски Серафим

„Историја је јасна и категорички је познато да је Охридска архиепископија настала и носи ово име са додатком – Бугарска и за Бугаре. И тако је било током веома дугог историјског периода. <...> Ми преживљавамо горчину сукоба, у коме се преплићу интереси у погледу историје Бугарске Православне Цркве. Нешто од ове горчине прихватићемо, нешто нећемо. Време ће показати, али ми треба да бранимо историјску истину“, рекао је митрополит Серафим.

Архијереј је такође напоменуо да ће у току признавања МПЦ од стране свих Помесних Цркава „наступити време и погодан тренутак када ће се изнети неслагања у погледу назива или територијалног простирање нове аутокефалне Цркве“.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

Превод са руског и приређивање: "Борба за веру"

Извор: "СПЖ"

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 22 јун 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.