header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow САОПШТЕЊА arrow Уредништво: Митрополит Неофит у служби коронавераца!
Уредништво: Митрополит Неофит у служби коронавераца! Штампај Е-пошта
петак, 01 јул 2022

 ДА ЛИ ВАКЦИНИСАНИ КЛИРИЦИ ИМАЈУ БЛАГОДАТ?

Наши читаоци добро знају да их свагда на време упозоримо на могуће преваре. Подсећамо да смо се – из истог разлога - огласили саопштењем у децембру 2020. године под насловом „О потреби опреза у наше дане – поводом садашњег исповедништва митрополита Неофита“ (овде:).

Митрополит морфски, који је у медијску славу узлетео као противник вакцинације против корона вируса, се опет „појавио“.

Зашто је Неофит био „ућутао“, а зашто опет „говори“

Пре неколико дана новотарски пропагандиста лажни „Агиорит“ је избацио нови видео митрополита Неофита, у два наставка. Наслов првог дела је:  „Тражили су од мене да ућутим“.

Неофит се правда што је престао да говори против вакцинације – што је ућутао. Каже, то је урадио из послушности према архиепископу кипарске цркве и председнику државе који су то од њега тражили (а од њих су то тражили неки други „центри“).

Други разлог је био - каже -  што је схватио да је у мањини, да се већина митрополита слаже са архиепископом и Синодом да он треба да ућути. Поменуо је и да је његово ућуткивање плод притиска Грка, односно Синода отпадничке Грчке цркве. Подсећамо да су они још у јуну 2021. године тражили од Синода Кипарске цркве да „ограничи“ беседе митрополита морфског против вакцинације

http://borbazaveru.info/content/

Правдање кукавичлука

Наша намера није да осуђујемо човека. Свако има право да се уплаши. Али, лоше је кад уплашени почне да правда то због чега се уплашио, или – што је много горе – да наноси штету Цркви и верницима. Управо то сада чини Неофит, показаћемо и како.

Али, најпре, једна мала дигресија. Познато је да су двојица покојних новотараца – које Неофит сматра корифејима Православља – Атанасије Јевтић и Амфилохије Радовић – почели да руше Српску Цркву када их уценио Хашки трибунал претњом суђења за ратне злочине, о чему је госпођа Косара Гавриловић писала још 2009. године (овде:).

Овако су чинили Апостоли када је захтевано да ућуте

Пошто митрополит прећуткује оно што треба да каже, рећи ћемо ми: када се првосвештеник Синедриона и јерес садукејска напунише зависти, дигоше своје руке на апостоле и метнуше их у општи затвор. Јер, апостоли исцељиваху све болеснике које су им доносили из Јерусалима и околних градова и изгонили зле духове. Али, анђео Господњи их изведе из затвора и рече им: „Идите и станите у цркви те говорите народу све речи овог живота” (Дап. 5,20). А кад то чу поглавар свештенички и војвода црквени и остали главари свештенички, доведоше апостоле на силу, поставише их пред сабор, и запита их поглавар свештенички говорећи:  Не запретисмо ли вам оштро да не учите у ово име? И гле, напунисте Јерусалим својом науком, и хоћете да баците на нас крв овог човека. А Петар и апостоли одговарајућу рекоше:

Већма се треба Богу покоравати неголи људима 

(ДАп 5,28 и 29).

Дакле, Апостоли се нису позвали ни на послушност првосвештенику и војводи (то су Неофитови архиепископ и председник државе Кипар), нити на то што су у мањини.

Да ли вакцинисани свештенослужитељи имају благодат

Други део лажноагиоритског видеа носи наслов:  „Да ли пелцовани свештеници имају благодат?“

Неофиту је постављено питање: „Да ли је Свето Причешће исто код пелцованих служитеља, да ли треба да променим духовника ако је пелцован? Какав однос треба да има паства према свештенику који је пелцован?“

Одговор: „Већ смо рекли, и у Грчкој и на Кипру највећи број епископа је вакцинисан и два и три пута. Ако је тако, онда није у питању само Света Тајна Причешћа“ (Неофит хоће да каже да се онда поставља питање валидности свих Светих Тајни које вакцинисани клирик обавља – нап. „Борба за веру“)

Неофит, даље, каже да то питање није „клопка“ за њега, већ за оне који немају православни ум. А како расуђује „православни ум“ митрополита Неофита?

(Не)“православни“ ум митрополита Неофита

>>Свете Тајне не обавља човек, већ Дух Свети. Он је тај који врши Свете Тајне. „Ти си (Христе) тај који приносиш ове дарова да се претворе у Тело и Крв Христову на отпуштење грехова и на живот вечни“. „Он, Христос, је тај који приноси Свете Дарове“, каже даље Неофит.

„Да видимо шта је у случају јереја који се пелцовао, а то је велика већина јереја и Гручкој и на Кипру и у другим земљама који су се пелцовали.  Зашто да имају мање благодати, зато што су примили један „пелц“, који по нашем мишљењу не треба да се прима?! ...Митрополит лимасолски Атанасије сматра да је то питање за медицину, док отац Јефтимије, ученик Светог Пајсија, као и игуман манастира Светог Павла, Партеније, сматрају да је питање вакцинисања - духовно питање... И игуман манастира Каракал отац Филотеј, као и ја, сматрамо да је то духовно питање.

„Дакле, једна од духовних димензија духовне теме вакцинисања, је и постављено питање: да ли вакцинисани свештеник задржава благодат?<<

И после силног завођења за Голеш планину, Неофит даје расуђивање свог „православног ума“:

Да ли свештеник који украде прилог и даље има благодат? Да ли Литургија који он служи дејствује, да ли он преноси благодат? Да он преноси благодат... Свештеник који је пао у блуд... док се не рашчини, док такву одлуку не донесе Свети Синод, да ли су Свете Тајне које он виши Свете Тајне? Значи, да ли он преноси божанску благодат? Да, преноси божанску благодат, тако да је одговор очигледан.“

Неофитова апорија: зашто је против вакцинисања, ако оно не прави духовну штету (а прави, и то трагичну!!!)

И сада се поставља питање: зашто је Неофит био и  остао против вакцинисања против корона вируса, ако то вакцинисање нема тешке духовне последице? Зашто, напрасно, своди на ништа последице вакцинисања? Најпре је узлетео у медијску славу борбом против вакцинисања, а сада оправдава све вакцинисање клирике и тежину вакцинисања пореди са крађом црквеног прилога?

А само пре годину дана Неофит је говорио да је човек после РНК вакцине „генетски модификован човек“! И сада, по њему, тај генетски модификован човек, који више није слика и подобије Божије, и даље има благодат? Упркос томе што је на њему урађена сатанина интервенција „преправке“ и „побошљања“ онога што је Бог створио? Тешко је не отети се утиску да се Нефит, додворавањем, вакцинисаним клирицима препоручује за следећег поглавара Кипарске цркве (пошто је тренутни тешко болестан). А та му је жеља случајно излетела у току предавања.

Неофитово шарлатанство

Просто је фрапантна површност расуђивања Неофитовог „православног ума“. Није претерано рећи, а то смо схватили још пре две године и писали о томе – да је он шарлатан и мутивода. Погледајмо овај његов исказ:

„Зашто да имају мање благодати, зато што су примили један „пелц“, који по нашем мишљењу не треба да се прима?!“

Еквивалент овом питању је питање:

„ЗАШТО ДА ИМАЈУ МАЊЕ БЛАГОДАТИ, ЗАТО ШТО СУ ПОЈЕЛИ ПАРЧЕ МЕСА ПОПРСКАНО КРВЉУ ИДОЛСКИХ ЖРТАВА?“

У чему је опасност вакцинисања против короне – вакцина је одрицање од Христа, жртвоприношење и антипричешће

Хришћане су убијали зато што нису хтели да принесу жртве идолима или да једу од идолских жртава, а Неофит нам дроби како примање у тело сатаниног "причешћа" у облику вакцине против короне није ништа! (јер је, по нашем веровању, Свето Причешће највећи лек против свих болести, по коронашима оно није делотворно против короне, већ је то антихристова вакцина).

Не треба Синод да рашчињава онога који је принео жртву сатани примањем Антихристове вакцине! Не треба Синод да рашчињава клирка, да би заиста био рашчињен, који се примањем вакцине одрекао Христа! Вакцинисање је део Антихристовог култа (чије су елеменат и маске), то је еквивалент жртвоприношењу из времена прогона хришћана!

ВАКЦИНИСАЊЕ ЈЕ АНТИПРИЧЕШЋЕ!

Да још мало испитамо Неофитов „православни ум“.

Да ли је вакцинисање исто што и крађа прилога

Каже да је вакцинисање исто по тежини као крађа прилога. Да ли? Када клирик украде прилог, он може да се покаје и да га врати. А када клирик прими вакцину, може ли да се покаје и да је врати?! Може да се покаје. Али, да ли може да је врати? И који је од вакцинисаних клирика затражио папир да потпише добровољно враћање вакцине, као што је потписао кад је примио?  А без тога, нема ни покајања (сетимо се детаља из Житија Светог Василија Великог, када је сатана преко врачара тражио од младића да се у писаном виду одрекне Христа, а да заузврат добије девојку коју је хтео... Тек кад је Светитељ измолио од Бога да сатана врати папир, тек је тада младић био разрешен греха одрицања од Христа)

Али, чак и да неко потпише докуменат о „одрицању од вакцинације“, како ће да њен састав избаци из свог тела? А тај састав му је у крви, где му је и душа. Ако му је душа модификована, шта је тај човек? Да ли је још увек подобије Божије?

Шарлатанство грчких ноовокалендараца

То су преозбиљна питања, дубоко богословска, и изискују посебно разматрање и анализу. Није све тако једноставно како грчки и кипарски новокалендарци - шарлатани то представљају. Некад смо видиле митрополита пирејског Серафима као великог ревнитеља, кад оно – међу првима се вакцинисао. Закулисне силе су га медијски направиле „ревнитељем“ да би својим вакцисањем показао пример „ревнитељима“ и повукао их у пропаст (овде:). Од Неофита су, опет, направили ревнитеља против вакцина, да би негирањем њихове духовне штетности повукао масе у пропаст... Јер, прича са вакцинисањем није завршена, њен наставак предстоји...

Будите мудри, драги наши читаоци. Преваре су велике. Не верујте сваком духу, како нас је упозорио љубљени ученик Господњи Јован (Богослов), већ испитујте духове јесу ли од Бога...

 

Повезани текстови:

 - Уредништво: Одговор новотарској друкари која се представља као „Агиорит“ и свим новотарцима (1)

- Уредништво: Одговор новотарској друкари која се представља као „Агиорити свим новотарцима (1)

Самозвани "Агиорити" ударили и на оца Симеона из Рукумије, оца Јована из Лешја, оца Венијамина...

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( субота, 02 јул 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 104 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.