header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Англиканци захвални папи
Англиканци захвални папи Штампај Е-пошта
субота, 07 новембар 2009

Anglikanci zahvalni Svetome Ocu

04/11/2009 18.17.59

         Skupina anglikanskih biskupa istaknula je „velikodušnost rimskoga biskupa“ u otvaranju njihova puta u zajedništvo sa Svetom Stolicom, premda nisu zanijekali neke „dvojbe“ o dinamikama po kojima će se ostvariti – opće je uvjerenje sudionika kongresa „Napredovati u vjeri“ (Forward in Faith) održanoga 23. i 24. listopada u Londonu. 'Napredovati u vjeri' udruga je anglikanskih vjernika i svećenika koji se u Anglikanskome zajedništvu opiru ređenju žena i aktivnih homoseksualaca.

Udruga tvrdi da je to protivno Svetome pismu i dvotisućnom tumačenju, osim što je prepreka ujedinjenju kršćana. Ustanovljenja je 1992. godine a ima oko tisuća članova svećenika. Premda je skup bio odavno programiran, ipak se najviše raspravljalo o skoroj Apostolskoj konstituciji, najavljenoj iz Vatikana, koja će anglikancima otvoriti ulazak u Katoličku crkvu istovremeno poštujući čimbenike njihove liturgije i tradicije.

Biskup John Broadhurst, predsjednik udruge „Napredovati u vjeri“, održao je zaključni govor i blagoslov. Riječ je o borbi za evanđeosku istinu – pojasnio je biskup istaknuvši zaprepaštenje članova Anglikanskoga zajedništva kada je Crkva odlučila da je moguće rediti žene. Iako su se engleski biskupi oglušili na naše zabrinutosti – rekao je biskup – Papa ih je slušao. Rim o nama razmišlja drugačije nego smo mi posljednjih četrdeset godina vjerovali da misli. Prema biskupovu mišljenju, odluka da se anglikance skupno primi „crkveni je odgovor“ na „crkveni problem“ – u suprotnosti s pojedinačnim obraćenjima anglikanaca na katoličanstvo, što je postao običaj otkad je Anglikansko zajedništvo odlučilo rediti žene. Apostolska je konstitucija velikodušna – ustvrdio je biskup. Poštuje se naša cjelovitost. Biskup je također napomenuo da je osnivanje osobnih ordinarijata „svjetski pristup čiji ćemo biti dio“. Biskupi, članovi udruge, kane zajedno odgovoriti na Apostolsku konstituciju – zaključio je biskup.

http://www.radiovaticana.org/cro/Articolo.asp?c=331935

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 105 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.