header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Монструми: Америка тајно користила становнике Маршалских острва за експерименте
Монструми: Америка тајно користила становнике Маршалских острва за експерименте Штампај Е-пошта
субота, 16 јул 2022

 НЕЧУВЕНО: САД годинама тајно користила становнике Маршалских острва за проучавање ефеката радијације и нуклеарног отпада

Сједињене Америчке Државе експериментисала је са смртоносним биолошким оружјем без дозволе становника Маршалских острва

Маршалска острва предствљају малу државу у Тихом океану и дом за око 50.000 људи. Већ деценијама су грађани ове државе од стране САД-а  подвргнути нуклеарном тестирању и експериментисању током хладног рата.

У периоду од 1946. до 1958. Сједињене Државе су детонирале шездесет седам нуклеарних бомби на Маршаловим острвима, уништавајући на тај начин цијела острва и изазивајући озбиљне здравствене проблеме становнике ове државе.

Недавно су неки амерички званичници разматрали могућност да упуте званично извињење становницима Маршалских острва.

„Наша влада је користила становнике Маршалских остртва као заморце за тестирање. Дакле, Маршалска острва смо користили као мјесто за проучавање ефеката радијације и претворили смо их у одлагалиште нуклеарног отпада“, истакла је Кејти Портер, америчка представница. 

Сједињене Државе су спроводиле експерименте на народу Маршалских острва, премјестиле су тло са мејста за нуклеарно тестирање у Невади на острва и експериментисале са смртоносним биолошким оружјем, без дозволе или свијести народа Маршалских острва.

„Сматрам да је званично извињење Републици Маршалска Острва одавно потребно због штетног америчког нуклеарног тестирања“, изјавио је савјетник Едвард Марки, који чврсто вјерује да се ова неправда може исправити.

Неки амерички лидери изјавили су да су Сједињене Америчке Државе већ испуниле своју одговорност и ,,исправиле неправду“ тако што су на основу споразума са Маршаловим Острвима исплатили 150 милиона.

,,Прецизирано је да ако се нове информације појаве у јавност, или се 150 милиона долара покаже као неадекватно рјешење, становници Маршалових острва би могли да затраже преиспитивање договора“, истиче Портер.

Маршалска Острва су била под индиректном контролом САД-а кроз споразум о слободном удруживању који је омогућио Сједињеним Америчким Државама да буду доминантна војна сила. Споразум између САД-а и Маршалских остврва би требало да истекне сљедеће године, па је стога хитно потребно поново преговарати и исправити неправду која је задесила народ Маршалких острва, преноси The Analyst.

 

 

Извор:.in4s.net

Последњи пут ажурирано ( субота, 16 јул 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 23 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.