header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Први хрватски свештеник педофил који иде у затвор Штампај Е-пошта
субота, 07 новембар 2009

Prvi hrvatski svećenik pedofil koji ide u zatvor

            Županijski sud potvrdio je trogodišnju zatvorsku kaznu svećeniku i vjeroučitelju Dragi Ljubičiću (65), bivšem župniku crkve Sv. Lucije u Banjolu na Rabu, kojeg je sutkinja Općinskog suda Tatjana Čargonja prije dvije godine nepravomoćno osudila zbog bludničenja nad petoricom dječaka u dobi između deset i dvanaest godina.

 

Nakon što je sredinom lipnja 2007. godine slučaj otkriven, župnik je priveden u istražni centar Županijskog suda. No ubrzo je pušten, ali uz sučevu izrečenu mjeru opreza - strogu zabranu komuniciranja s oštećenicima i njihovim roditeljima, odnosno obiteljima, piše Novi list.

U međuvremenu se pismom oglasio biskup Krčke biskupije Valter Župan, u kojem obavještava da je Ljubičić razriješen župničke dužnosti u župi Banjol, odnosno crkvi Svete Lucije, te da će biti smješten u Dom za svećenike, odnosno samostan Svetog Josipa u Krku. Na izvjestan način taj se postupak činio izoliranjem svećenika do pravomoćnosti presude.

No, prilično neugodno odjeknula je vijest sredinom srpnja 2007. godine, nedugo nakon što je sudac donio rješenje o mjeri opreza, da svećenik Drago Ljubičić služi nedjeljnu misu u mjesnoj crkvi Poljice na Krku. Crkva se odmah oglasila i objasnila 'da za svećenika nije zatražena potpuna izolacija pa tako nema zakonskih prepreka koje bi mu priječile činiti božju službu'. No, kasnije se Ljubičić nije pojavljivao ni na nedjeljnim misama.

Suđenje se, podsjetimo, odvijalo iza zatvorenih vrata suda za mladež, no sutkinja Čargonja je prilikom izricanja jedinstvene kazne naglasila da je iskaz maloljetnih žrtava bio presudan.

'Iskazi oštećenih maloljetnika su vjerodostojni i kvalitetni, odgovaraju psihologijskom nalazu načina i držanja prilikom njihova svjedočenja i to je samo potvrdilo neugodnu situaciju koju su djeca proživjela.

Brojnost i dužina kaznenih djela, bludničenje nad petoricom dječaka u razdoblju od 2003. do 2007. godine upućuju na upornost, a ono što posebno daje težinu iskorištavanje je povjerenja između vas kao svećenika i maloljetnih oštećenika. Djeca prema svećeniku, odnosno vjeroučitelju, imaju poseban odnos, prihvaćaju sve radnje, pa i to cijenim otegotnim okolnostima kod visine presude', kazala je sutkinja Čargonja kod izricanja presude.

Vijest o pravomoćnoj presudi svećeniku Dragi Ljubičiću komentirao je Danijel Delonga, voditelj Ureda za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije.

'Ako je odluka suda konačna, valja je poštivati. O detaljima suđenja Riječka nadbiskupija nije obaviještena jer nije nadležna za spomenutog svećenika. O njegovoj daljnjoj sudbini unutar Crkve odlučivat će krčki biskup. U ovome trenutku možemo samo ponoviti da je Crkva spremna sankcionirati takve slučajeve kada se krivnja dokaže. Pored toga, potrebno je brinuti i za sve koji su takvim postupcima oštećeni te izraziti žaljenje i pokazati suosjećanje', komentirao je Delonga.

Komentar u Krčkoj biskupiji jučer nismo uspjeli dobiti. Do vlč. Antona Valkovića, koji je nedavno imenovan generalnim vikarom i povjerenikom za obiteljski pastoral Krčke biskupije, telefonski se jučer bilo nemoguće probiti. Iako nam je ljubazna sugovornica najprije rekla da je vlč. Valković u svom uredu, ali je zauzet drugim telefonskim razgovorom, na dogovoreni drugi telefonski poziv koji je uslijedio tek koju minutu kasnije odgovoreno nam je da je uredovno vrijeme isteklo.

Sljedeći poziv bio je još uzaludniji. Nakon što se javila druga sugovornica, odjednom se ispostavilo da generalnog vikara ondje uopće nema. Veza se iznenada prekinula, a na nove pozive više nije bilo odgovora.

(novilist)

http://www.livno-online.com/svijet/14332-prvi-hrvatski-sveenik-pedofil-koji-ide-u-zatvor

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 09 новембар 2009 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 34 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ДОНАЦИЈЕ ЗА САЈТ:

(ОБЈАШЊЕЊЕ )

Порука од нашег читаоца Александра коју нам је послао скупа са својом донацијом:

„Коначно сте нам дали могућност да и ми читаоци помогнемо вама, који толико чините за све нас. Хвала вам на томе. Свако добро у Господу“.

Александар

+ + +

ДУШЕКОРИСНЕ  ПОУКЕ ИЗ ОПТИНСКЕ ПУСТИЊЕ:

(избор и превод са руског: "Борба за веру"
 
"Својство истинског покајања је да отвара очи за сопствену греховност и грех уопште".
 (Преподобни Никон Оптински)
 
"Када је Бог у твојој лађи, то не значи да олује неће бити, већ да твоја лађа неће потонути".
 
"Јеванђеље је као падобран - неће ти користити ако је затворено".


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.