header image
НАСЛОВНА СТРАНА
РПЦрква: Учврстити дијалог хришћ. и исламског света Штампај Е-пошта
недеља, 08 новембар 2009

Лидери светских религија граде мостове између цивилизација и култура

        Питања међуверског дијалога и сарадње различитих цивилизација основне су теме данашње конференције у главном граду Азербејџана. Форум представника различитих конфесија уприличен је 60-годишњици председника Управе муслимана Кавказа Алахшукура Паше-задеа 30-годишњици његове активности на овом положају. У Бакуу се налазе лидери и представници светских религија из око 40 земаља, посебно из Ирана, земаља Централне Азије и Блиског истока, Турске и Ватикана. На међународном форуму учествује и патријарх Москве и целе Русије Кирил.

 

Ова конференција у Бакуу веома је важна за Руску православну цркву. Јер, последњих година Московска патријаршија улаже максималне напоре за учвршћивање конфесионалног дијалога између хришћанског и муслиманског света. Поглавар Руске православне цркве се само за последњих неколико месеци више пута срео са представницима Римокатоличке цркве, ислама, будизма и јудаизма.

Очекује се да ће форум верских радника у Бакуу још више учврстити дијалог хришћанског света са исламским – рекао је представник Московске патријаршије, свештеник Георгиј Рошчин у интервјуу за Глас Русије.

- Патријарх Кирил још од времена председавања у Одсеку за спољне црквене везе одржава трајне односе са Управом муслимана Кавказа. Организовани су састанци муслимана и православаца на којима су разматрана актуелна питања. Од 2000. године одржана су 2 међуверска мировна форума. На 2. од њих, 2004., основан је Међуверски савет ЗНД-а у који су ушли представници традиционалних религија земаља на постсовјетском простору – ислама, јудаизма, православља и будизма.

Сва питања покренута на данашњем међуверском форуму у Азербејџану ће линити основу дневног реда Светског самита верских лидера који се планира у Бакуу за април идуће године.

06.11.2009

http://ruvr.ru/main.php?lng=scr&q=16582&cid=251&p=06.11.2009

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 22 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.