header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Душан Немања: "Какав си ти то човек кога не интересују жене, не пије, не пуши?"
Душан Немања: "Какав си ти то човек кога не интересују жене, не пије, не пуши?" Штампај Е-пошта
среда, 03 август 2022
          Таштина над таштинама. Гледајући кроз човека, без Бога, све је таштина. И докле год човек гледа кроз човека, нема правог одговора. Зашто је неко изванредан мајстор а лош човек?

   Најбољи ковач у општини. Прикупим сав алат за клепање (откивање, оштрење алата као што је секира, будак итд.) и зацени ми рад безмало колико вреди алат. Морам да платим. Злокобно се смешка и показује ми неке порнографске слике. Питам га:

-   Је ли вам то супруга?

Збуњен је питањем али одрично маше главом.

-   Онда мора да вам је то сестра или кћерка?

-   Јеси ли ти, бре, луд?

-   Можда, али мора да је нечија кћер или сестра. Јадница, мука је натерала да хлеб заради сликајући се нага. Иначе то не би радила да није на то приморана.

Постиђен враћа слике. Касније ме нуди ракијом, па ме нуди цигаретом, па пита:

-   Какав си ти то човек кога не интересују жене, не пије, не пуши?

-   Као што и сам видиш – никакав. Ни ч од човека. Много се трудим а премало успевам да што било личим на човека, на Богочовека. Онако како је и рекао: „Будите савршени као што је савршен Отац ваш небески...“

И слуша ме пажљиво у целој беседи, и не наплати ми рад ни динара. И разумедох у срцу свом Јована Кронштаског: „Да би се људи поштовали и волели једни друге, да се не би гордили, постајали охоли једни према другима, премудри је Господ дао разним људима различита лична преимућства, природна и благодатна, тако да би имали потребу једни за другима. На такав начин, свако од нас, ма и нехотице, мора да призна своју немоћ у овоме или ономе и да се смири пред Богом и људима.“

И кад човек испуни све природне законе – достигао је животињу, јер оне су одувек поступале у потпуном складу са природним законима.

Друга степенца богопознања је Мојсијев закон.

Трећа степеница – Христово Јеванђеље. Лака и претешка. „Бреме је моје лако“ – рече Господ. У истинитост се лако уверити када га свеци носе: пробајте ви. А разлика између светаца и нас није у природи, него у вољи и одлучности.


Извор: „Пророк будућих догађаја“, Душан Немања (1954 – 2021)

„Борба за Веру“

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 04 август 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 29 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.