header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Митрополит Трифун Туркестанов: Беседа на Светог Великомученика и Исцелитеља Пантелејмона
Митрополит Трифун Туркестанов: Беседа на Светог Великомученика и Исцелитеља Пантелејмона Штампај Е-пошта
уторак, 09 август 2022

Овде видимо пред собом свети лик Пресвете Богородице и свете мошти Великомученика и Исцелитеља Пантелејмона. Овом Светитељу усрдно се помолимо. Зашто је тако прослављен, питате се, у поређењу са многим другим Светитељима?

Због његове чврсте вере  у Господа Бога; за његове безграничне љубави према људима, за трпљиво подношење страдања.

Заиста, он је у свом животу имао све: и младост, и ученост, и висок положај – све је то занемарио; желео ништа друго до љубав Христа Спаситеља. Христа Спаситеља ради заволе Њиме створену браћу своју; називају га бесплатним лекаром, јер је све своје искуство употребио на лечење сиромашних и немоћних; никога није одбијао, ма ко му се обраћао за помоћ.

А тек његово трпљење у страдањима! На ова страдања он је ишао као на велики подвиг. Он ишао на њих са љубављу и радошћу, јер је знао да човек не живи за овај живот, већ за живот вечни. А ми ћемо се, љубљена браћо, усрдно молити и за себе и за ближње, да нам се дарују ове велике добродетељи, које су одликовале Светог Великомученика Пантелејмона.

Сада посебно треба да се молимо за то; сада се свуда примећује осиромашење вере: њено порицање се брзо шири, и одавде се љубав јавља само на речима, а у стварности је љубав деце према родитељима, родитеља према деци, љубав према породици, према ближњима, према отаџбини - сиромађи, а замењује је мржња. Отуда, са смањењем љубави, долази до осиромашења трпљења; човек не жели да трпи никакве туге и патње, а ипак се ове туге и патње све више умножавају, за кратко време, ради гордости, похвале, човек је, можда, спреман да издржи мало, али да стално трпи патњу без роптања, неће чак ни због сопственог самољубља. О, како је мало оних који трпељиво подносе своје туге и страдања.

Трпети може само онај ко, слично биљки која живи под утицајем влаге и светлости, чврсто верује у Господа Бога, нада се Његовој милости и усрдно Му се моли. Дакле, и ми се усрдно помолимо Господу Богу и за себе и за ближње, да се у нама утврде ове велике врлине – вера, љубав и трпљење.

 

Митрополит Трифун (Туркестанов)

27. јула 1907. г.

Превод са руског и приређивање: "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( уторак, 09 август 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 11 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.