header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Предраг Вучинић: Људи велике вере
Предраг Вучинић: Људи велике вере Штампај Е-пошта
четвртак, 11 август 2022
           Чини ми се да је најбоље да започнем разменом поздрава  Његове Светости патријaрха српског Порфирија и шефа дипломатије Ватикана Пол Ричард Галагера, а кад су се сусрели на братском састанку у манастиру Ковиљ.

Порфирије: „Разговор је протекао у том духу, духу Јеванђеља Христовог, ми смо разговарали о свим изазовима са којим се суочавају наше цркве, а то су изазови модерног човека и потреби заједничког сведочења Јеванђеља модерном свету”, а брат у Христу Галагенер одпоздравља, новинарима је рекао да је патријарху Порфирију пренео поздраве наклоности папе Фрање са којим се, како је рекао, српски патријарх више пута срео.

„Обојица су људи велике вере”, рекао је Галагер, преноси Танјуг. Истакао је да је са патријархом српским разговарао о дијалогу и односима цркава не само, како је навео, „наше две већ и на глобалном нивоу као и глобалној политичкој ситуацији и региону и свету”.

Галагер се састао са и српским званичницима, Председником, премијером, и шефом српске дипломатије, Александром Вучићем, Аном Брнабић и Николом Селаковићем.

У најновијем издању "Гласа Концила ( "Католичке тједне новине") изашао је и текст под огромним насловом, а све у најбољим традицијама најжућих таблоида:  REAKCIJA VRHOVNE POGLAVARICE MILOSRDNICA O PODMETANJU KRIVNJE ZA STRADALU KOZARAČKU DJECU. Не бих никако да препричавам писање сестре Мирославе Брадице већ само да пренесем најзначајније делове:

" zražavam duboku bol i žalost zbog teških neistina i kleveta koje se uvijek ponovno pripisuju sestrama milosrdnicama, premda za to ne postoje nikakvi ni pisani ni usmeni službeni dokazi ... Govoreći pak o zbrinjavanju tzv. kozaračke djece u Jastrebarskom, rekla je: »Kako se broj ratne siročadi sve više povećavao u dječjem logoru u Jastrebarskom, 24 zagrebačke milosrdnice pritekle su u pomoć sestrama Družbe kćeri kršćanske ljubavi – usmiljenke, slovenske provincije – koje su od 1935. do 1946. vodile Dom u Jastrebarskom ... Nadalje navodi kako su sestre svjedočile da su dovodili slabu, izgladnjelu i bolešću iscrpljenu djecu da im se uz najbolju njegu i pažnju najčešće nije moglo pomoći. Upravo to je bio jedini razlog tako velike smrtnosti u jastrebarskom logoru, a ne zlostavljanje i ubijanje djece ... 

Страшно! O томе шта се дешавало у Јастребарском логору препоручујем текаст Др Владимира Димитријевића: Срби, Индијанци и "Блажени Алојзије" На писмо хватских бискупа

Кад патријарх Порфирије поново посети светог оца у Риму (а ни мало не сумњам да ће се то опет десити) могао би у духу " заједничког сведочења Јеванђеља модерном свету" да пренесе своје очинске поздраве сестри Мирослави, то би сигурно много значило на даљем зближавању наше две сестринске цркве.

А за нас Србе, православне хришћане, несрећна деца поклана у хрватским логорима биће заувек Светитељи мученици, канонизовала их ова данашња СПЦ или не.

Предраг Вучинић, Мелбурн

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 11 август 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 46 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.