header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow „Благо човеку који претрпи напаст" (Јк. 1. 12)
„Благо човеку који претрпи напаст" (Јк. 1. 12) Штампај Е-пошта
субота, 13 август 2022

           - Старче, како преживети искушење, велику напаст?

        - Трпети. Трпљење је најмоћнији лек који лечи тешке и дуготрајне невоље. Већина невоља пролази само кроз трпљење. Велико трпљење разоткрива оно најзбуњујуће и доноси божанске плодове: тамо где ти не видиш никакво решење, Бог даје најбоље решење.

Знај да Бог воли када човек, трпећи искушења, безропотно их подноси, величајући свето име Његово. „Благо човеку који претрпи напаст“, каже Свети Апостол Јаков. Зато се помолимо да нам Благи Бог подари трпљење, да све безропотно, са хвалом подносимо.

Наш живот у овом свету је стални подвиг, а свако од нас се подвизава својим подвигом. Замислите шта је Христос морао да преживи током свог земаљског живота! Шта је Он морао да претрпи од Јевреја, а није рекао ништа!

А какво је трпљење показао Апостол Павле! Иако је имао обавештење од Бога да ће му припасти да буде у Риму (видети Дела апостолска 23:11), остао је у тамници две године, јер је управитељ одложио суд. А шта је Свети Јован Богослов морао да доживи! За мало роптања морао је да издржи бродолом... Видите, Бог допушта да свети трпе искушења због малих ствари, да имамо пример да искушења прихватамо трпељиво, у молитви и са радошћу.

 

Предобни Пајсије Светогорац,

Речи, Том V. Страсти и добродетељи

Део 4. Деца љубави и смирења

Глава 1. Простота и чистота

Превод са руског: "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( недеља, 14 август 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 29 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.