header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Свети Гаврило Имеретински (Кикодзе) о тешким последицама греха
Свети Гаврило Имеретински (Кикодзе) о тешким последицама греха Штампај Е-пошта
среда, 31 август 2022

 Спаситељ је исцелио човека који је био тешко болестан 38 година, и рекао му да више не греши, иначе ће на себе навући велике невоље. Из ових речи следи да је грех био узрок дуге болести тог човека. И сваки грех наноси човеку телесну или духовну штету. Велики грех ће изазвати велику невољу, мали мањи.

Први и најстрашнији плод греха биће то што ће човек грехом бити лишен благодати Божије и тиме уништити своју душу. Грех је и извор многих телесних мука човека. На пример, прождрљивост, односно једење превише хране, постаје узрок многих болести; човек коме су срце и душа пуни зависти постаје немиран, вене, телесно вене – једном речју, пада у јадно стање. И наравно, лењост и доколица штете телу и изазивају болести, јер је људско тело у својој структури дизајнирано за рад и кретање.

Човек који греши не само да себе урања у болест и несрећу, већ унапред припрема болести и искушења за своје потомство, јер његова телесна или духовна својства прелазе на његову децу и на све његово потомство. О томе сведочи и питање које су Његови ученици поставили Спаситељу о слепцу од рођења: „Рави! Ко је сагрешио - он или његови родитељи, што се родио слеп? Сваки грех је такво семе да ће у своје време сигурно донети горак плод. Осим тога, ко греши даје веома лош пример члановима своје породице и онима око себе. Таква особа преноси тешко наследство на потомке који постају несвесни наследници његових греха. Господ је намерно повезао сваку несрећу са одређеним грехом да би се човек који по природи има велику предиспозицију за грех плашио и пазио. Супротност греху су благодат и врлина, које у овоземаљском животу постају извор утехе и среће за човека.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 01 септембар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.