header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Нездраво: Свејеретички "ССЦ" осудио рат у Украјини, а Руска Црква и даље остаје члан
Нездраво: Свејеретички "ССЦ" осудио рат у Украјини, а Руска Црква и даље остаје члан Штампај Е-пошта
петак, 09 септембар 2022

 Свјетски савјет цркава званично осудио рат у Украјини

"Незаконит и неоправдан“

Генерална скупштина Светског савјета цркава усвојила је завршни документ којим се осуђује рат у Украјини.

Дана 8. септембра 2022. године, на крају 11. Сабора, одржане у Карлсруеу (Њемачка) под слоганом „Христова љубав покреће свијет на помирење и јединство“, Свјетски савјет цркава усвојио је коначну резолуцију о рату у Украјини и проблему миграције. Документ је објављен на сајту ССЦ-а.

У резолуцији се наводи да су мисли и молитве свих учесника усмјерене на рат у Украјини.

ССЦ је подсјетио да је за шест мјесеци погинуло више од 13.000 украјинских цивила, многи градови су уништени, око 14 милиона људи је било принуђено да напусти своје домове. Штавише, како су истакли, постоје извјештаји о зверствима и злочинима против човјечности, опасности од катастрофалних последица гранатирања нуклеарне електране Запорожје и непријатељствима у зони катастрофе у Чернобиљу.

„Позивамо све стране да се повуку и уздрже од војних акција у близини нуклеарне електране Запорожја и на другим сличним локацијама које могу представљати ризик од незамисливе пријетње за садашње и будуће генерације“, наводи се у документу.

Чланови Скупштине ССЦ осудили су рат у Украјини као „незаконит и неоправдан“.

"Као хришћани из различитих дијелова свијета, обнављамо позив на хитан прекид ватре како би се зауставила смрт и разарање, као и на дијалог и преговоре како би се обезбиједио одржив мир. Апелујемо на све стране у сукобу да поштују принципе међународног хуманитарног права, посебно у погледу заштите цивила и цивилне инфраструктуре и хуманог поступања према ратним заробљеницима“, наводе аутори резолуције.

Рат је, како наводе, неспојив са самом Божјом природом и бригом за човјечанство и против наших основних хришћанских и екуменских принципа, наводи се у документу. ССЦ одбацује сваку злоупотребу вЈерског језика и ауторитета да би се оправдала оружана агресија и мржња.

ССЦ се придружује молитви за све жртве трагичног сукоба у Украјини и увјерава их у љубав и подршку свјетске заједнице цркава ССЦ. Такође похваљује локалне цркве, специјализована министарства и све хуманитарне организације које подржавају напаћене људе у свим дијеловима Украјине и шире, и који примају избјеглице и брину о њима.

Свјетски савјет цркава је изразио спремност да обезбиједи платформу и сигуран простор за сусрет и дијалог цркава и вјерских организација у циљу решавања горућих питања која проистичу из овог сукоба.

У документу се истиче позив и обавеза чланова ССЦ да траже јединство и заједно служе свијету, о чему сведочи присуство представника Цркве из Украјине и делегације Руске православне цркве, као и учесника из цркава чланица ССЦ и екуменских партнери из других дијелова Европе и из свих региона свијета.

ССЦ позива вјернике и руководство Цркава у Русији и Украјини да дигну свој глас против смрти, уништења, расељавања и развлаштења украјинског народа.

„Препознајемо да у рату нема 'побједника' и да нико никада не треба да прибјегава рату“, подсјећа се у завршном документу Скупштине.

„Као одговор на повећану милитаризацију, конфронтацију и пролиферацију оружја, позивамо на много веће инвестиције од стране влада Европе и цијеле међународне заједнице у тражењу и промовисању мира, и у јачању ненасилног решавања сукоба, трансформације грађанских сукоба и помирења процеса, а не у ескалацији конфронтације и подјела“, обратио се ССЦ светској заједници.

 

Извор: "Етос"

Последњи пут ажурирано ( петак, 09 септембар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 18 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.