header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Јеромонах Дамаскин Светогорац: Поуке старца Јоаниса
Јеромонах Дамаскин Светогорац: Поуке старца Јоаниса Штампај Е-пошта
четвртак, 15 септембар 2022

 Судбину народа не одређују богаташи и политичари, него Црква

Била је година Господња 2017. После успињања на врх Атоса, кад смо сишли у Скит Агија Ана код старца Јоаниса, и кад сам пришао по благослов, он је рекао за мене: „Јереј, јереј“. Исто тако кад је ђакон пришао по благослов, он је рекао њему: „Ово је ђакон“.

          Пре неколико година, кад је један искушеник из Украјине хтео да напусти Свету Гору и да се врати у Украјину, он је њему на шест месеци пре почетка рата прорекао да ће бити рата и да се не враћа у домовину. 

 У тексту који следи старац Јоанис оптужује Руску Цркву за екуменизам и обновљенство, и прориче ускоро велико крвопролиће. Наводимо речи самог старца у разговору са једним Русом и преведене са руског на српски.

„Богаташи не краду, не краду они, они своје узимају. Новац, то је њихов свет, то је њихов живот. Богаташи за њим иду и достижу га (за новцем трче и добијају га). Ми хришћани не гањамо за новцем, ми жудимо за правдом Божијом, а правда Божија је бити милостив и раздавати новац, а не скупљати га. Шта ће хришћанину новац? Ево, ја већ тридесет година нисам био у Дафни (главно пристаниште Свете Горе), живим просто, радим својим рукама, ништа не позлаћујем (не позлаћује црквене ствари), молим се Богу, служим Богу, и ништа ми не треба. Живите по савести и Бог ће вам све дати.

До недавно су код вас била гоњења, колико крви су пролили Лењин, Стаљин и Хрушчов, колико милиона људи је убијено, и опет код вас Црква скреће у екуменизам и обновљенство (новотарство). И ако тако буде и даље, онда ће у Русији ускоро бити крвопролиће, и то много страшније него што је било до сада. Судбину народа не одређују богаташи и политичари, него Црква. Ако Она стоји у истини, онда Бог чува народ, а ако Црква скреће од истине, онда Бог предаје народ непријатељима (вразима).

Ја говорим о обновљенству (новотарству). Ево ви сте дошли код мене. Зашто се ви стрижете (монаси и свештеници, који се шишају), зашто ви једете месо? Ето тако се Црква посветовњачује (постаје светска), постаје као флантик (празно паковање). Споља се показује лепа, а унутра је празна. Господ понекад допушта људима да устају против воље Божије и уздржава њу (Своју вољу), али то не бива дуго. Потом бива катастрофа и те људе Бог размеће као перје, као прах са лица земље, као метлом чисти земљу од безбожника. Црква данас постаје део света. Она гања за новцем, и ако се то не промени, онда ће код вас бити такво крвопролиће, какво још није било у вашој историји“.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Јеромонах Дамаскин Светогорац

Последњи пут ажурирано ( субота, 17 септембар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 37 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.