header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Како се приближава зима, молитвени домови и храмови у Шведској ће се затворити или искључити грејање Штампај Е-пошта
недеља, 25 септембар 2022

 Шведска је почела да затвара цркве због наглог поскупљења струје – до зиме ће цркве и молитвени домови или бити потпуно затворени или ће бити искључено грејање. Ово је изјавио Маркус Далберг, шеф одељења за културно наслеђе Лутеранске цркве Шведске, у интервјуу за Dagens Nyheter.

Само у августу цена струје у земљи скочила је за 29 одсто. Далберг прецизира да се о таквим мерама разговара у многим деловима земље, али посебно на југу, где су цене енергената највише.

 „Многи храмови се налазе у руралним градовима. У општинама са много зграда и ниском основом чланарине, одговорност бриге о црквеним зградама постаје велики терет“, признао је он.

Због тога, како се приближава оштра скандинавска зима, богомоље широм Шведске ће се затворити или искључити грејање. Инжењер Андреас Монсон из биксупије Лунд сугерисао је да би се до 150 од 540 епархијских храмова могло потпуно или делимично затворити ове зиме.

 „Нема сумње да је грејање највећи трошак. Многе куће имају веома лошу топлотну изолацију. Епархија Лунд је много уложила у побољшање ефикасности зграда, али и даље говоримо о великим зградама које апсорбују топлоту“, рекао је он.

Само у жупи Гетинге-Оскарстрем на југу округа Халанд три од седам цркава затварају или спуштају грејање на 11 степени зими, преноси Шведски радио. Оне које остану отворене снизиће температуру на 18 степени како би помогли парохији да састави крај с крајем.

Раније смо јавили да ће храмови у Немачкој искључити грејање због раста цена струје.

Последњи пут ажурирано ( недеља, 25 септембар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.