header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Патријарх Теофил осудио је поступке полиције у сукобима на Храмовној гори
Патријарх Теофил осудио је поступке полиције у сукобима на Храмовној гори Штампај Е-пошта
среда, 28 септембар 2022

Поглавар Јерусалимске православне цркве назвао је агресијом оштре акције израелске полиције према Палестинцима који су се налазили у џамији Ал-Акса.

Патријарх јерусалимски Теофил III изјавио је 27. септембра 2022. да су акције израелске полиције и ултранационалиста током успостављања реда на Храмској гори агресија на светиње и верска права Палестинаца, преноси regnum.ru  позивајући се на Wafa.

Поглавар Јерусалимске цркве је нагласио да поступци власти нарушавају историјски статус који се развио у Јерусалиму, и да имају за циљ избацивање Палестинаца из града.

 „Слобода вероисповести је гарантована свим међународним законима и нормама, а кршење граница исламских и хришћанских светиња од стране група насељеника је јасно кршење права Палестинаца да слободно уживају своја природна права и верске обреде“, рекао је патријарх. .

У Израелу се од 25. до 27. септембра увече слави Рош Хашана – почетак нове 5783. године по јеврејском календару. С тим у вези, 26. септембра стотине ултранационалистичких Јевреја ушло је на територију џамије Ал-Акса на Храмовној гори, преноси aljazeera.com. Неки од њих су се молили упркос чињеници да ортодоксни Јевреји верују да је јеврејска молитва забрањена на територији џамије Ал-Акса.

Палестинци су овакво понашање Јевреја сматрали провокацијом и окупили су се на територији да заштите светилиште.

Према саопштењу службе за информисање израелске полиције, Палестинци су гађали полицију каменицама и ватрометом, преноси newsrnd.com. Полиција је напоменула да се ноћу неколико младих закључало у џамију на Храмовној гори, а из зграде је ујутро испаљен ватромет. „Рано ујутру неколико десетина изгредника (Палестинаца – прим. аут.) почело је да скандира и да се упушта у хулиганске акције у зони Лавље капије у Старом граду у Јерусалиму, док су неки гађали полицију каменицама, каже се у саопштењу израелске полиције. Полиција је пријавила и хапшење двојице преступника.

Како преноси aljazeera.com, 10 особа је ухапшено, три Палестинца су повређена, а израелске снаге су користиле пендреке против жена, старијих Палестинаца и новинара.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( среда, 28 септембар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 43 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.