header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Руска Црква саопштила да су њени односи са Ватиканом практично замрзнути
Руска Црква саопштила да су њени односи са Ватиканом практично замрзнути Штампај Е-пошта
недеља, 02 октобар 2022

 Шеф Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије је напоменуо да изјаве које стижу од папе и његових помоћника не доприносе даљој сарадњи.

Шеф Одељења за спољне црквене везе (ОВСЦ) Московске патријаршије митрополит волоколамски Антоније је у емисији ТВ канала Русија-24 рекао да су односи Руске православне цркве и Римокатоличке цркве практично замрзнути.

 „У последње време, нажалост, морам да кажем да су наши односи практично замрзнути“, рекао је митрополит Антоније.

Шеф ОВСЦ МП је приметио да је последњи разговор између патријарха Кирила и римског папе обављен у марту 2022. путем даљинске комуникације, и да је био добронамерне природе, али су после извесног времена у РПЦ са изненађењем прочитали интервју папе, у којоме је он „карикирао овај сусрет, употребио изразе који су у овом контексту потпуно неприхватљиви и рекао да до сусрета неће доћи, и да он, генерално, нигде неће ићи.

„После тога дуго није било контаката за организовање новог сусрета, а већ када сам преузео место председника Одељења, прочитао сам у неким коментарима у штампи да је папа Фрања, који је позван заједно са патријархом Кирилом септембра ове године у Казахстан како би учествовао на Конгресу поглавара светских традиционалних религија, намерава да се тамо састане  са Његовом Светошћу Патријархом“, додао је председник ОВСЦ.

Митрополит Антоније је добио позив да дође на овај састанак и комуницирао је са папом, али није било могуће договорити организацију новог сусрета патријарха и папе, јер састанак није био разрађен.

 „Неки коментари и изјаве које читамо и чујемо са усана не само папе, већ и већине његових помоћника, они нимало не доприносе припреми овог сусрета, не доприносе нашој даљој сарадњи“, нагласио је јерарх Руске Православне Цркве.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 04 октобар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 7 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.