header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Свети Теофан Затворник: Непрестана молитва је неотуђива одлика духа хришћанског
Свети Теофан Затворник: Непрестана молитва је неотуђива одлика духа хришћанског Штампај Е-пошта
понедељак, 17 октобар 2022

 „Непрестано се молите“ (1.Сол.5:17). И у другим посланицама свети Павле заповеда: „будите... постојани у молитви“ (Рим.12,12), „у молитви будите постојани, бдите у њој са благодарењем“ (Кол.4,2), „сваком молитвом и прошењем молите се у свако време Духом“ (Еф.6,18).


Сам Спаситељ поучава постојаности и неодступности у молитви причом о удовици, која је умолила неправедног судију својом истрајношћу прошења (мољења) (Лк.18,1-8). Види се да непрестана молитва није случајно прописана, већ је неотуђива особина хришћанског духа.

Живот хришћанина је, по апостолу, „сакривен је са Христом у Богу“ (Кол.3,3). У Богу он и мора да пребива неодвојиво са пажњом и осећањем, што и јесте непрестана молитва. С друге стране, сваки хришћанин је „храм Божији“ у коме живи „Дух Божији“ (1.Кор.3:16; 6:19; Рим. 8:9). Овај „Дух“, који увек обитава у њему и посредује, увек се моли за њега са „неизреченим уздисајима“ (Рим.8,26), учећи њега самог непрестаној молитви.

Прво дејство благодати Божије, која грешника обраћа Богу, испољава се у тежњи његовог ума и срца ка Богу. Кад потом, после покајања и посвећења свог живота Богу, благодат Божија, делујући споља, сиђе у њега кроз Свете Тајне и остане у њему, тада постаје у њему непроменљиво и свагдашње и то стремљење ума и срца ка Богу, у коме је суштина молитве. Оно се открива у различитим степенима и, као и сваки други дар, ваља да се разгорева (2.Тим.1:16). А разгорева се по свом роду: молитвеним трудом, а нарочито трпељивим и целисходним пребивањем у црквеним молитвама. Непрестано се моли, труди се у молитвама – и стећи ћеш непрестану молитву, која ће већ сама почети да се врши у срцу без много напора.

Свима је очигледно да се заповест светог апостола не испуњава једино вршењем прописаних молитава у одређене часове, већ захтева свагдашње хођење пред Богом, посвећивање свих дела Богу, свевидећем и свуда-присутном, разгоревањем топлог обраћања к Њему умом у срцу. Сав живот, у свим својим појавама, мора бити прожет молитвом. Тајна је у њеној љубави према Господу. Као што се невеста, која је заволела женика, не одваја од њега сећањем и осећањем, тако и душа, љубављу сједињена са Господом, неодступно пребива са Њим, обраћајући се к Њему топле беседе из срца. „Ко се сједињује са Господом, један је дух са Господом“ (1.Кор.6,17).

 

(Епископ Теофан. Тумачење посланица светог апостола Павла Филипљанима и Солуњанима 1,2)

Извор: Умно делање. О Исусовој молитви: зборник учења светих отаца и њених искусних делатеља (практичара). Саст. игуман Харитон. - Минск: Луче Софије, 2009. -стр. 37-39

Последњи пут ажурирано ( уторак, 18 октобар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 13 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.