header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Предраг Вучинић: Сотоне са црвеним капицама
Предраг Вучинић: Сотоне са црвеним капицама Штампај Е-пошта
понедељак, 07 новембар 2022

 Француски кардинал Жан-Пијер Рикард признао је да је пре пуно година злостављао 14-годишњу девојчицу и рекао је да ће се због тога повући са дужности. “Пре 35 година, када сам био жупник, понашао сам се прекора вредно са девојчицом која је имала 14 година. Моје понашање неизбежно је довело до озбиљних и трајних поседица за ту особу”, рекао је.

Рикард је затражио опрост и рекао да ће се повући са својих дужности и бити на располагању правосудним и црквеним властима. Он је био бискуп у Бордоу од 2001. до 2019. године.

Укупно 11 бискупа и бивших бискупа тренутно су мете истраге због злостављања, рекао је новинарима председник Француске бискупске конференције Eric de Moulins-Beaufort, прочитавши том приликом Рикардово саопштење. Независна истрага прошле је године утврдила да су француски фратри злостављали више од 200.000 деце у поседњих 70 година.

Може лако да се претпостави да је број жртава много већи због оних који због срамоте или психичких проблема нису пријавили злочинце.

SKY NEWS

Залагање за јачање сарадње Православне и Католичке цркве

Патријарх Порфирије и митрополит Јоаникије и епископи Иринеј и Фотије примили су данас у Патријаршијском двору у Београду Кардинала Курта Коха, председника Папског савета за унапређење јединства хришћана и копредседавајућег Богословске комисије за дијалог између Православне и Римокатоличке цркве.

Саговорници су нагласили да наставак дијалога и даље унапређење сарадње између Православне и Римокатоличке цркве отварају могућност још снажнијег и доследнијег сведочења јеванђелских вредности неопходних данашњем свету, а посебно Европи.

 

Патријарх Порфирије је госта упознао са заједничким настојањем да СПЦ и Римокатоличка црква у Хрватској и Словенији успоставе и унапреде међусобну сарадњу на јеванђелским основама на добро свих, наводи се у саоштењу СПЦ.

Кардинал Кох је патријарху пренео поздраве и најбоље жеље папе Фрање и похвалне оцене патријарховог деловања у Хрватској, посебно наглашавајући поруке које је упутио приликом недавне посете Вуковару.

Патријарх Порфирије је говорећи о ранијим сусретима са папом Фрањом замолио кардинала Коха да Папи пренесе његове личне поздраве и велику захвалност СПЦ на ставу Свете Столице о Косову и Метохији.

Архијереји СПЦ су посебно истакли изванредну братску сарадњу са надбискупом Хочеваром током свих година његове службе у Београду.

Митрополит Јоаникије је говорио о намери да на почетку свог митрополитског рада на принципима које наша Цркве примењује у Србији покрене интензивнији дијалог и сарадњу са Римокатоличком Црквом у Црној Гори, са намером да на основу темељних уговора које обе Цркве имају са државом, остваре и друга права која им припадају, посебно извођење верске наставе у државним школама и реституције.

У разговору је потврђена нужност унапређења дијалога двеју цркве како на васељенском тако и на помесном нивоу.

СПЦ

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 07 новембар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 38 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.