header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Митрополит Антоније (Паканич): Љубав је строжа и виша од доброте
Митрополит Антоније (Паканич): Љубав је строжа и виша од доброте Штампај Е-пошта
уторак, 08 новембар 2022

 Често љубави приписујемо оне особине које су нам блиске и разумљиве. Љубав за већину је повезана са мекоћом, љубазношћу, топлином, удобношћу, смиреношћу, удобношћу.

У људском разумијевању, ово је дјелимично тачно, али у Божанском је таква идеја нетачна.

Љубав је строжа и виша од доброте. Она је непристрасна и нелицемјерна. Љубав - највиша правда – Бог.

Бог је створио човјека. И Он безусловно воли Своју творевину, не сажаљева је, затварајући очи пред недостатцима и несавршеностима, наиме, Он воли свом силом Својом. А ова љубав је креативна. Изједначава недостатке и кривине, приближава их идеалу.

Љубав Створитеља се изражава у жељи за сталним усавршавањем Његове творевине, у постизању замишљене слике. На крају крајева, Господ сваког од нас води у ону врсту, стање, које одговара Његовој замисли о нама. Он се према свакој особи односи као што се умјетник односи према свом главном дјелу.

 Нико осим Бога не зна шта је најбоље за нас. Он једини познаје нашу првобитну слику и трансформише нас, поравнавајући и исправљајући, сецкајући и подрезујући. И често су ове промјене болне и мучне. Али оне су потребне човјеку, без њих ће његов живот изгубити смисао.

Већини људи је изузетно тешко да схвати ову стваралачку снагу – љубав самог Творца. Али само Божанска љубав доноси добро човјеку, јер „не мисли на зло“ (1. Кор. 13:5). Дакле, то је љубав без икакве рачунице за личну корист. И само Бог то може. Он је извор љубави.

 

Извор: pravlife.org

Преузето са: “Етос“

Последњи пут ажурирано ( уторак, 08 новембар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 15 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.