header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Припрема посних јела на води Штампај Е-пошта
недеља, 22 новембар 2009

ПРАВОСЛАВНА ДОМАЋИЦА

          Поштовани посетиоци "Борбе за веру",
         Збирком рецепата „Припрема посних јела на води“ отварамо нову рубрику на сајту под насловом „Православна домаћица“. Намера Уредништва сајта јесте да објављивањем корисних материјала – практичних савета - помогне православним домаћицама у решавању многобројних тешкоћа са којима се свакодневно суочавају, а које се најчешће појављују у време поста и везане су за припремања посне хране. Због важности питања како да се хронични болесници хране у време поста, даћемо низ практичних, православних савета за њихове недоумице.

Овом приликом обавештавамо наше драге сестре у Христу – православне домаћице, да на адресу сајта могу слати питања на која би желеле добити одговор (али такође и предлоге и сугестије), а ми ћемо у пристојном року, консултујући наше православне духовнике на првом месту, али и православну литературу која нам је на располагању, одговарати на њихова питања. Она питања која буду карактеристична, објављиваћемо заједно са одговорима у рубрици „Православна домаћица“.

+++

Пост je многоцени дар Божји. Установа прастара, која се очувала као отачко наслеђе и стигла до наших дана.                                                                      

Примите пост са радошћу. Примите сиромашни свога другара. Примите слуге ваш одмор. Примите богати њега који вас спасава од опасности преједања и који чини укусним оно што од сталне употребе постаје безукусно. Болесници примите мајку здравља. Здрави - осигурање вашег здравља. Упитајте лекаре, и рећи ће вам како ништа није толико сумњиво и несигурно као здравље. Због тога савесни помоћу поста настоје да сачувају своје здравље и да се избаве од разрушавајуће тежине угојености тела.

Не тврди како не можеш да постиш, наводећи као изговор болест или телесну немоћ, пошто, с друге стране, целог живота свога мучиш тело своје са прождрљивошћу. Знам врло добро како лекари много чешће налажу болесницима оскудну дијету и пост него разноврсност и обилност хране.

Уосталом, шта је лакше за тело, да проведе ноћ са једном лаком вечером или да легне у кревет оптерећено многоједењем? Може ли тако да се одмори или ће се сву ноћ окретати претоварено и намучено? Којим бродом један капетан може лакше да управља и да га спаси у морској бури, оним који је претоварен или оним који носи нормалан терет? Онај претоварени неће ли потопити и сасвим мала бура? Тако и тела, када се муче од много хране, лако подлежу болестима. Док када се хране лако, одржавају своје добро здравље.

                                                                                       СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ВЕЛИКИ

 

У име Оца и Сина и Светога Духа. Амин.

МОЛИТВА ГОСПОДЊА

ОЧЕ НАШ, Који си на небесима, да се свети име Твоје; да дође Царство Твоје; да буде воља Твоја и на земљи као на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.

 

МОЛИТВА ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ

БОГОРОДИЦЕ ДЈЕВО, радуј се благодатна Маријо, Господ је с Тобом. Благословена си Ти међу женама и благословен је плод утробе Твоје, јер си родила Спаситеља душа наших.

 

ПРИПРЕМА ПОСНИХ ЈЕЛА НА ВОДИ

  Image

 

ПАСУЉ БЕЛИ

материјал:

1/2кг белог пасуља

250г црног лука

1 шаргарепа

1 сува паприка

2 кашике брашна

алева паприка, со

Увече потопити пасуљ у воду да преноћи. Сутрадан га оцедити, налити другом водом и ставити да проври. Поново га оцедити и налити водом колико да огрезне, додати сецкани црни лук, шаргарепу, суву паприку и кувати док се пасуљ добро не раскува. Брашно размутити у мало воде, додати мало алеве паприке, па све то умешати у пасуљ који ври, додати соли по укусу и измаћи јело са ватре.

 

ПАСУЉ ЖУТИ - ОБОЈЕНИ

материјал:

1/2кг жутог пасуља

250г црног лука

2 листа лолбера

1 сува паприка

2дл куваног парадајза

4 чешња белог лука

со, брашно

Увече потопити пасуљ у воду да преноћи. Сутрадан га оцедити, налити водом и ставити да проври. Поново га оцедити, налити водом и додати сецкани црни лук, два листа лолбера и једну суву паприку. Када је пасуљ куван, додати кувани парадајз, чешњеве белог лука, посолити по укусу, а густину дотерати по жељи са мало брашна размућеног у хладној води.

 

ПАСУЉ БЕЛИ НА ДРУГИ НАЧИН

материјал:

1/2кг пасуља

1/2кг црног лука

неколико сувих паприка

2 листа ловора

1 главица белог лука

со,бибер

Увече потопити пасуљ у воду да преноћи. Сутрадан га оцедити, налити другом водом и ставити да проври. Поново га оцедити и налити водом колико да огрезне, додати сецкани црни лук, неколико сувих паприка (може и нека љута), листове ловора кувати док се пасуљ добро не раскува. Узети пресу за пире и добро га испресовати. Посолити, побиберити и додати главицу исецканог белог лука.

 

МЛАДИ БОБ

материјал:

2,5л воде

1 кашичица соли

1кг очишћеног младог боба

2 главице сецканог црног лука 2дл сока од парадајза

3 чешња белог лука, со, брашно

Ставити воду да проври и кашичицу соли. Додати очишћени млади боб, исецкани црни лук и када је боб мекан додати сок од парадајза, а густину дотерати по жељи, са брашном растопљеним у мало хладне воде, измаћи са ватре и додати исецкани бели лук.

 

МЛАДИ ГРАШАК

материјал:

1кг младог грашка

2л воде

2 главице црног лука

2 шаргарепе

2 кашике зачина

1 веза мирођије и першуна

4 чешња белог лука

2 кашике брашна,  со

Очишћени млади грашак налити са 2л воде, додати исецкан црни лук, шаргарепу сецкану на колутиће и све кувати док грашак не буде сасвим мекан. Додати млевену зелен (може и куповни сушени зачин или домаћи млевени першун, целер пашканат), брашно размућено у хладној води, посолити по укусу и склонити са ватре. Додати везицу ситно сецкане мирођије и першуна и бели лук, па посолити по укусу.

 

КРОМПИР ПАПРИКАШ

материјал:

1/2кг кромпира

1/2кг црног лука

2 шаргарепе

4 меснате паприке

1  веза першуна

2 кашике зачина

2 кашике брашна

алева паприка, со

Кромпир ољуштити и исећи на коцке, налити водом да огрезне и ставити исецкани црни лук, шаргарепу исецкану на колутове, изрезане паприке и све кувати док се не скува кромпир (пробати виљушком и пазити да се не распадне). Брашно и алеву паприку размутити у мало воде и умешати у јело. Додати млевени зачин (може и сушени), соли по укусу, склонити са ватре и додати везу ситно сецканог першуна.

 

СЛАНИ КРОМПИР

материјал:

2кг кромпира

1 већа веза першуна

2 кашике зачина, со

Кромпир ољуштити, исећи на коцке, налити водом да огрезне, ставити кашичицу соли и кувати на тихој ватри. Када је куван, склонити са ватре и умешати ситно сецкани першун. (Ово јело служити уз сок од парадајза или рендани рен.)

 

КРОМПИР САЛАТА

материјал:

5-6 великих кромпира

2 веће главице црног лука

со, винско (јабуково) сирће

Опрати и ставити да се бари кромпир. Када је обарен, ољуштити га и исећи на танке колутове. Главице црног лука исећи танко на ребарца, изгњечити мало са сољу, па додати у топли кромпир, промешати и закиселити винским или јабуковим сирћетом по укусу.

 

ПАШТЕТА ОД ОРАХА

материјал:

200гр. млевених ораха,

мало сушеног зачина од поврћа, со, бибер, чешаљ белог лука, мало сенфа. врела вода

Орахе, зачин и со попарити са мало вреле воде, да се добије густа кашица, додати бибер, бели лук, мало сенфа и све добро сјединити мешањем. Може се служити топло, али је веома укусна и хладна. Паштета се најбоље слаже са домаћим лепињама или препеченим хлебом, са мало кечапа или листићима зелене салате.

Сендвичи се могу посути и печеним сланим сусамом

Image

ПАШТЕТА ОД ОРАХА И КРОМПИРА

материјал:

пире од кромпира,

млевени ораси

мало сушеног зачина од поврћа, со, бибер, чешаљ белог лука, мало сенфа, врела вода.

Пире од кромпира и млевене орахе сјединити  мешањем у количини запремински(колико пиреа, толико млевених ораха), да се добије густа кашица, додати бибер, бели лук, мало сенфа и све добро сјединити мешањем. Може се служити топло, али је веома укусна и хладна. Паштета се најбоље слаже са домаћим лепињама или препеченим хлебом, са мало кечапа или листићима зелене салате.

Напомена: Ова се паштета може направити и помоћу сушеног пире кромпира, који се може купити готов, па се практично ова паштета може за неколико минута прпремити без напора.

Савет: Ако имате времена и могућности можете у ову паштету додати и друго поврће барено и пасирано (шаргарепу, бели дулек барени или печени)

Сендвичи се могу посути и печеним сланим сусамом.

 

ПАШТЕТА ОД СУНЦОКРЕТОВИХ СЕМЕНКИ

материјал:

пире од кромпира,

млевене очишћенесеменке од сунцокрета,

мало сушеног зачина од поврћа, со, бибер, чешаљ белог лука, мало сенфа

Пире од кромпира и млевене очишћене семенке од сунцокрета сјединити  мешањем у количини запремински(колико пиреа, толико млевених  очишћених семенки од сунцокрета), да се добије густа кашица, додати бибер, бели лук, мало сенфа и све добро сјединити мешањем. Може се служити топло, али је веома укусна и хладна. Паштета се најбоље слаже са домаћим лепињама или препеченим хлебом, са мало кечапа или листићима зелене салате.

Напомена: Ова се паштета може направити и помоћу сушеног пире кромпира, који се може купити готов, па се практично ова паштета може за неколико минута прпремити без напора.

Савет: Ако имате времена и могућности можете у ову паштету додати и друго поврће барено и пасирано (шаргарепу, бели дулек барени или печени)

Сендвичи се могу посути и печеним сланим сусамом

 

ПАШТЕТА  ПЕЧЕНОГ ОД КИКИРИКИЈА

материјал:

пиире од кромпира,

млевени печени кикирики,

мало сушеног зачина од поврћа, со, бибер, чешањ белог лука, мало сенфа

Пире од кромпира и млевени печени кикирики сјединити  мешањем у количини запремински (колико пиреа, толико млевеног печеног кикирикија), да се добије густа кашица, додати бибер, бели лук, мало сенфа и све добро сјединити мешањем. Може се служити топло, али је веома укусна и хладна. Паштета се најбоље слаже са домаћим лепињама или препеченим хлебом, са мало кечапа или листићима зелене салате.

Напомена: Ова се паштета може направити и помоћу сушеног пире кромпира, који се може купити готов, па се практично ова паштета може за неколико минута прпремити без напора.

Савет: Ако имате времена и могућности можете у ову паштету додати и друго поврће барено и пасирано (шаргарепу, бели дулек барени или печени)

Сендвичи се могу посути и печеним сланим сусамом

 

ПАШТЕТА ОД ЛЕШНИКА

материјал:

пиире од кромпира,

млевени печени лешници,

мало сушеног зачина од поврћа, со, бибер, чешаљ белог лука, мало сенфа

Пире од кромпира и млевени печени лешници мешају се у количини запремински(колико пиреа, толико млевених  печених лешника), да се добије густа кашица, додати бибер, бели лук, мало сенфа и све добро сјединити мешањем. Може се служити топло, али је веома укусна и хладна. Паштета се најбоље слаже са домаћим лепињама или препеченим хлебом, са мало кечапа или листићима зелене салате.

Напомена: Ова се паштета може направити и помоћу сушеног пире кромпира, који се може купити готов, па се практично ова паштета може за неколико минута прпремити без напора.

Савет: Ако имате времена и могућности можете у ову паштету додати и друго поврће барено и пасирано (шаргарепу, бели дулек барени или печени).

Сендвичи се могу посути и печеним сланим сусамом.

 

ПАШТЕТА ОД БАДЕМА

материјал:

пире од кромпира,

млевени печени бадеми (бадем прво благо пробарити и очистити од његове љуске - да остане бео, па га испећи),

мало сушеног зачина од поврћа, со, бибер, чешаљ белог лука, мало сенфа

Пире од кромпира и млевени печени бадем мешају се у количини запремински(колико пиреа, толико млевених  печених бадема), да се добије густа кашица, додати бибер, бели лук, мало сенфа и све добро сјединити мешањем. Може се служити топло, али је веома укусна и хладна. Паштета се најбоље слаже са домаћим лепињама или препеченим хлебом, са мало кечапа или листићима зелене салате.

Напомена: Ова се паштета може направити и помоћу сушеног пире кромпира, који се може купити готов, па се практично ова паштета може за неколико минута прпремити без напора.

Савет: Ако имате времена и могућности можете у ову паштету додати и друго поврће барено и пасирано (шаргарепу, бели дулек барени или печени)

Сендвичи се могу посути и печеним сланим сусамом.

Савет: Ове паштете можете правити комбинујући семенке млевене и по две три врсте заједно. Такође се могу правити уместо са кромпиром и са пасираним пасуљем.

Напомена: Ове паштете можете правити и додајући им млевене наклијале семенке, или уситњене намочене интегралне житарице.

 

ПИРИНАЧ СА КОПРИВАМА (зељем, спанаћем, блитвом, лободом, листом винове лозе...)

материјал:

250г пиринча

2 кашике зачина

1/2кг копривиног младог лишћа

1 веза аљме (или већа главица старог лука)

1 веза першуна, со

Пиринач обарити у води у коју смо додали зачин (може и сушени зачин). Копривино младо лишће или само врхове опрати и са исецканом везом аљме (може и већа главица старог лука) пробарити кратко у мало воде - око Здл. Овако барене коприве мало иситнити, па све помешати са бареним пиринчом. Досолити по укусу и додати першунов лист ситно исецкан.

 

ЧОРБА ОД ПОВРЋА

материјал:

1 кромпир

1 шаргарепа

1 главица црног лука

1 паприка 2л воде

1/2л сока од парадајза

2 кашике зачина

1 веза першуна, со

Очистити и опрати, затим ситно исецкати кромпир, шаргарепу, црни лук, паприку. Налити водом и скувати. Пред крај додати сок од пардајза, зачин и склонити са ватре. Посолити по укусу и додати везицу сецканог першуна.

 

ЧОРБА ОД КОПРИВА

материјал:

1кг лишћа или врхова од коприва

2л воде

1 главица црног лука

1 веза першуна

4 чешња белог лука

3 кашике брашна

2 кашике зачина

1дл винског или јабуковог сирћета

со, мало воде

Лишће или врхове од коприва опрати и спустити у кипућу воду. Ситно исецкати главицу црног лука, иситнити барене коприве, па чорбу зачинити брашном размућеним у хладној води, зачином, сољу по укусу, винским или јабуковим сирћетом, исецканим першуном и белим луком.

 

КЕЧАП ОД ПАРАДАЈЗА

материјал:

сока од парадајза

4 кашике густина

1 оригано

со, шећер, сирће, љута парпика

Прокувати парадајз и када проври додати му густин размућен у мало хладног парадајза, мало прокувати, додати оригано, со, шећер, сирће, љуту паприку.

 

ПОВРЋЕ СА СОСОМ ОД ПАРАДАЈЗА

материјал:

1/2кг кромпира

300г шаргарепе

1 корен целера

1/2кг карфиола

2 кашике зачина

4 кашике брашна

1/2л сока од парадајза

3 чешња белог лука, со

Кромпир ољуштити, шаргарепу очистити и исећи по дужини, корен целера очистити и исећи на четири, опрати карфиол. Све то обарити у води колико да поврће огрезне. Када је кувано додати зачин па воду из поврћа, оцедити, а поврће сложити у чинију за изношење на сто.

Брашно размутити у соку од парадајза и усути у њега врелу воду у којој се кувало поврће непрестано мешајући на ватри и то онолико воде док се не добије жељена густина. Склонити са ватре, досолити по жељи и урезати бели лук у то. Сада сос прелити преко сложеног поврћа.

 

ПЛАВИ ПАТЛИЏАН

материјал:

2 плава патлиxана

брашно, со

Насећи плави патлиxан на режњеве, по дужини, усолити и оставити 15 минута да стоји. Уваљати сваки у брашно и пећи на топлој плотни или рингли шпорета.

 

ПЛАВИ ПАТЛИЏАН У УМАКУ ОД ПАРАДАЈЗА

материјал:

2 мања плава патлиxана

бели лук

сок од парадајза, со

Испећи плави патлиxан како је описано у претходном рецепту, поређати на тањир, посути белим луком и прелити парадајзом (соком) и поклопити да мало од-стоји.

 

ЛЕПИЊЕ

Замесити кисело тесто као за хлеб. Растањити танке лепињице и пећи на плотни (са обе стране). Премазати мало кечапом од парадајза и служити топло.

 

ЧОРБА ОД КАРФИОЛА

материјал:

1 мања главица карфиола

2 кашике зачина

1/3 морског орашчета

1/2 везе першуновог листа

3 кашике брашна

јабуково сирће (лимун), со

Обарити мању главицу карфиола у води са 2 кашике зачина. Барени карфиол уситнити на мале главичице. Брашно размутити у хладној води, па усути у чорбу, досолити по укусу, закиселити лимуном или јабуковим сирћетом, нарендати морски орашчић и усецкати першунов лист.

 

СЛАДАК КУПУС

материјал:

1 главица купуса

1 већи кромпир

1 шаргарепа

2 већа парадајза или 2дл сока од парадајза

2 кашике сушеног зачина

2 кашике брашна

со, алева паприка

Главицу купуса исећи крупније него за салату, налити водом испод површине купуса. Додати већи кромпир исецкан на коцке, шаргарепу изрезану на колутове, па све то кувати на тихој ватри. Пред крај додати ољуштене и ситно исецкани парадајз (или сок од пардајза). Посолити по укусу, а зачинити брашном размућеним у хладној води у којој смо додали алеву паприку по жељи, као и сушени зачин.

 

БОРАНИЈА

материјал:

1кг бораније

2 главице црног лука

1 шаргарепа

1 већи кромпир

2дл сока од парадајза

2 чешња белог лука

2 кашике брашна

со, алева паприка

Боранију очистити, опрати и расећи по дужини. Додати ситно исецкани црни лук, шаргарепу изрезану на колутове, кромпир исечен на коцке, посолити и налити водом колико да огрезне поврће и кувати на тихој ватри. На крају јело зачинити брашном размућеним у мало воде у коју смо додали и алеву паприку по укусу, као и сок од пардајза. Када је јело измакнуто са ватре урежемо и додамо му чешњеве белог лука.

 

ПАПРИКАШ ОД СВЕЖИХ ПЕЧУРКИ

материјал:

1/2кг свежих печурки

1/2кг кромпира

3 главице лука

1 шаргарепа

2 кашике гриза

1 веза першуновог листа

со, бибер, сушени зачин

Очистити печурке, кромпир, црни лук и шаргарепу. Све ситно исецкати, налити водом колико да поврће огрезне и кувати на тихој ватри око двадесет минута. Додати сушени зачин, бибер и гриз. Посолити по укусу и додати сецкани першунов лист.

 

МЕШАНО ПОВРЋЕ

материјал:

200г кромпира

200г шаргарепе

200г плавог патлиxана

200г целера

4 паприке бабуре

2 већа парадајза

2 кашике сушеног зачина, со

Очистити кромпир, шаргарепу, плави патлиxан и целер. Налити водом да поврће огрезне, додати паприку, парадајз и сушени зачин. Посолити по укусу, а када је све кувано, измаћи са ватре и све изгњечити виљушком за пире.

 

ПОСНИ РЕЗАНЦИ И СУПА

материјал:

1/2кг брашна

1 кашика винског сирћета, со

Попарити брашно кључалом водом. Додати на 500г брашна 1 кашику винског сирћета и мало соли. Измешати добро и оставити до сутрадан. Сутрадан додати, ако треба још, брашно и месити тесто исто као супу са јајима.

 

СУПА ОД ЗОБНИХ ПАХУЉИЦА

материјал:

1/2кг кромпира

2 главице црног лука

1 шаргарепа

1 корен од першуна

3-4 кашике зобних пахуљица

со, зелени першун

Очистити кромпир, црни лук, шаргарепу и корен од першуна. Исећи све ситно, налити водом да се кува и на крају додати зобне пахуљице. Посолити по укусу и додати сецкани зелени першун,

 

ВАРИВО ОД СОЈЕ

материјал:

200г соје

3 шаргарепе

сока од парадајза

3 главице црног лука

2 чешња белог лука

2 кашике брашна

со, алева паприка

Соју је потребно намакати 24 сата у води, у размери 3:1. Оцедимо је и кувамо, додамо јој шаргарепу, сок од парадајза и црни лук. Када је јело кувано зачинити га брашном и црвеном паприком размућеним у хладној води, посолити по укусу и додати бели лук.

 

АЈВАР ОД ЗЕЛЕНОГ ПАТЛИЏАНА

материјал:

5кг зеленог патлиџана

1кг црног лука

200г шећера

300г ренданог рена

со, лимунтус

Самлети на машини зелени патлиџан и црни лук. Оцедити му воду и кувати док му не испари вода. Додати со по укусу, 200г шећера и 300г ренданог рена. Закиселити по жељи лимунтусом. Овај се ајвар може оставити у тегле врућ за зимницу и увек се има посан и укусан намаз за сендвиче, преко којих се може ставити слана печена паприка.

 

КОМАДИЋИ ОД СОЈЕ И ЉУСПИЦЕ ОД СОЈЕ

Купују се сушени и пресовани. Потребно је пре употребе намочити их. Најбоље је то учинити преко ноћи, а ако смо одлучили да их припремамо, а нема времена да се намачу потребно их је прокувати (љуспице краће, а комадиће двадесетак минута). У воду у којој их баримо треба додати мало сушеног поврћа.

Ако хоћемо да добијемо хранљивија јела, свуда можемо додати овако припремљене комадиће од соје (који замењују сецкано месо) и љуспице од соје (које замењују млевено месо).

Извор: Монахиња Атанасија Рашић, Србски посни кувар манастира Рукумије, Колор пресс, Лапово, 2007.

Последњи пут ажурирано ( недеља, 27 септембар 2020 )
 
< Претходно

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 10 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.