header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Наталија Стојановић: Black Friday или нови празник садашњице-кратко запажање Штампај Е-пошта
уторак, 22 новембар 2022

 Ових дана се, у виду шиканирајућих  реклама, људи широм света обавештавају о, једном од најузбудљивијих догађаја нашега времена, тзв, Црном петку (Black Friday). У форми прикривених заповести, рекламе нас са свих страна позивају у поход на гомилање онога што је од нас створило робове нас самих.

И док као принудни потрошачи јуримо за робом да бисмо испунили и последњи кутак наше душе, ми смо напустили чак и онај последњи природни резерват слободе и достојанства.

Обасипани преобиљем производа, запали смо у стање духовног дремежа, стање пасивности, неспособни да сагледамо стварност која нас окружује.

У својој похлепи за стицањем и гомилањем материјалних добара ми само привидно егзистирамо. Нудећи нам прекомерне залихе робе на попустима, од нас су створили инструменте конформизма.

И читав тај спектакл, одвија се под називом чија се симболика да лако наслутити. Наиме, црна боја, као епитет овог догађаја, се у психологији тумачи у сасвим негативном смислу и симболизује мрак, таму, несрећу… тј.све оно што је у супротности са истинском животном лепотом. Догађаји као што је Црни петак, управо представљају инструмент којим желе да нас несвесно увуку у поредак изокренуте и искривљене свести. То је зато, што владари таме, сваки садржај чију асимилацију желе, најпре претварају у разоноду.

Пробудимо се, зато, сами, из стања духовне учмалости, да то не би учинила ћускија догађаја

Завршићу овај текст цитатом Гинтера Андерса:

“ Дахћући под теретом свакодневних поклона, они су најзад заборавили како се диже глава . Што обимнији товар, то су више личили на волове за вучу. И завршили су као волови за клање”.

Наталија Стојановић, Ниш

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 22 новембар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 32 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.