header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Емануел Макрон отворено и директно: „Потребан нам је јединствен светски поредак!“
Емануел Макрон отворено и директно: „Потребан нам је јединствен светски поредак!“ Штампај Е-пошта
уторак, 22 новембар 2022
         Француски председник Емануел Макрон позвао је у говору у петак на формирање светске владе, рекавши да ће се тако избећи сукоби између ривалских суперсила.

 „Потребан нам је јединствен светски поредак“, рекао је Макрон присутнима на текућем самиту Азијско-пацифичке економске сарадње (АТЕЦ) у Бангкоку на Тајланду.

 „Да ли сте на страни САД или Кине?“ реторички је упитао Макрон. „Зато што би сада, постепено, многи људи желели да виде да на овом свету постоје два поретка. „Ово је огромна грешка – чак и за САД и Кину“, додао је он, упоређујући две суперсиле са „великим слоновима“ у геополитичкој џунгли.

Након његовог имплицитног позива на окончање националног суверенитета, Макрон је позвао земље да „поштују“ „суверенитет“ других, док воде „инклузивну, одрживу“ политику.

 „Динамичка равнотежа је најбољи начин да земље избегну избор између суперсила. Земље морају тежити инклузивном одрживом развоју како би се позабавиле неједнакошћу и нестабилношћу“, рекао је он. „Ти се такмичиш, сви желимо да победимо. Али морате поштовати суверенитет другог.”

 „Сигуран сам да је једини начин да се постигне обострано корисна игра да сарађујемо и препознамо да ће сви учесници из различитих региона света на крају учинити свој живот лакшим и бољим“, додао је он.

Макрон је чак изјавио да Француска „не верује у хегемонију” иако само позива на хегемонистички „глобални поредак”. Макрон је био релативно отворен у својој подршци Новом светском поретку, рекавши у августу да Француска доживљава „крај изобиља“ у име очувања „демократије“ у условима конфликта у Украјини.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 22 новембар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 7 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.