header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow О папиној помоћи "храбрим људима" у Титограду и Скопљу
О папиној помоћи "храбрим људима" у Титограду и Скопљу Штампај Е-пошта
субота, 26 новембар 2022
         Специјални изасланик папе монсињор Франциско Паловинети упутио је писмо крајем децембра 1969. митрополиту црногорско-приморском господину Данилу, чији је оригинал похрањен у архиви Митрополије, а у коме поред осталог, стоји: „Свима је јасно да садашњи народ (Црне Горе) нема више ништа заједничко са некадашњим народом оријентисаним великосрпском идеологијом…који ето, може се рећи потпуно изумире.

Нови народ са новим навикама и новим животом је народ будућности и нових прегнућа, па је Свети Отац Папа вољан да овај народ свесрдно помогне и да га поврати у праву Христову вјеру зашто је вољан и да уложи велика средства… Свети Отац Папа … вјерујући да ће у Вама наићи на сарадника у борби да се успостави У Црној Гори права Христова вјера, и тај народ поврати и осамостали као новорођенче Светог Оца Папе, он је вољан да све жртве поднесе и сва средства за то уложи па једва чека да се освети Дивни Храм у Титограду и успостави библиотека, доведу мисионари и отпочне помагање тог доброг народа у превођењу правој Христовој вјери. У томе Свети Отац Папа рачуна на Вашу сарадњу … уз загарантовану доскрецију“.

Предложио је затим изасланик папски да се са „храбрим људима Титограда“ састане у Загребу или Ђакову како предаја новчаних средстава и награда тим људима не би изазвала непријатности и „пакост“ људи. Нашао је за потребно монсињор Паловинети да обавести Митрополита о уделу „Светог Оца код одвајања македонске цркве“, о помоћи „храбрим људима у Скопљу“, о њиховом настојању да се у „догледно вријеме и тај народ преведе у праву Христову вјеру“.

Књига Opus Dei – Нови крсташки поход Ватикана од професорке Смиље Аврамов.

Последњи пут ажурирано ( субота, 26 новембар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.