header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Бисери Светог Исака Сирина
Бисери Светог Исака Сирина Штампај Е-пошта
петак, 02 децембар 2022
         Оно што је со за храну, то је смиреност за сваку врлину. Да би је стекао, човек мора увек мислити о себи са скрушеношћу, само-омаловажавањем и болним само-осуђивањем, Али ако је стекнемо, начиниће нас синовима Божијим.

Заволимо тишину док свет не буде умро у нашим срцима. Сећајмо се увек смрти, и у овој мисли се приближимо Богу у срцима нашим – и задовољства овог света ће добити наш презир.

Ходај пред Господом у простоти, а не у лукавости ума. Простота доноси веру; лукава и компликована размишљања доносе таштину; а таштина нам доноси напуштање од Бога.

Као што човек чија је глава испод воде не може удхнути чист ваздух, тако и човек чије су мисли уроњене у бриге овог света, не може упити осећања тог новог света.

Духовни је дар од Бога човеку да опази своје грехе.

Удобност и залудност представљају смрт душе и оне је могу повредити више него демони.

Сврха доласка Спаситеља, када нам је Он дао Своје животодавне заповести, као очишћујуће лекове у нашем страсном стању, била је да очисти душу, од штете нанесене јој првим преступом и да је поврати у првобитно стање. Оно што су лекови за болесно тело, то су заповести за страсну душу.

Живот духовног напора је мајка светости; од њега се рађа прво искуство опажања Тајни Христових – што се назива првим стањем духовног знања.

Гневити се на некога и молити се, значи сејати семе по мору и очекивати жетву.

Мала, али постојана дисциплина је велика сила; јер мека кап, капљући постојано, издуби  тврду стену.

Кључ ка Божанским даровима даје се срцу, помоћу љубави према ближњем и, у сразмери са слободом срца из ланаца тела, врата знања почињу да јој се отварају.

Бестрашће не значи да човек не осећа страсти, већ да не прихвата ниједну од њих.

Живот ти је дат ради покајања; не троши га у сујетним тежњама.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( петак, 02 децембар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 88 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.