header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Убиство православног свештеника мисионара Штампај Е-пошта
уторак, 24 новембар 2009

Отац Данијил имао је свега 35 година. Метак убице осиротио је 3 његове кћери…

Image       У Москви, пред очима парохијана, убијен је православни свештеник-мисионар Данијил Сисојев. До тога је дошло у храму Апостола Томе, где је он био протојереј. Свештеник је имао свега 35 година. Метак убице осиротио је 3 његове кћери и бројну паству.

Сходно основној верзији истраге, отац Данијил Сисојев је убијен из религиозних разлога –са општио је новинарима руководилац Московске истражне управе Анатолиј Багмет. Отац Данијил је много проповедао међу неправославним становништвом Русије. основао је, на пример, школу уличних проповедника у Москви и приступио организацији таквих школа у Саратову, Уљановску и Мурманску. Он је био надалеко познато као теолог који је стално дискутовао са припадницима екстремне струје ислама. У последње време су учестале претње физичким обрачуном са њим. Агенција Интерфакс јавља, уз позивање на извор у орган има реда, да је отац Данијил примао електронском поштом писма са обећањима да ће му бити просута црева и да га је крајем октобра назвало неидентификовано лице и рекло да је он осуђен на смрт. Писац и историчар Јелена Чудинова прича о томе какав је био протојереј храма апостола Томе.

- Упознала сам се са оцем Данијилом Сисојевом пре више од 4 године. Он је први подржао моју књигу „Џамија париске Мајке божје“, и то не само као свештеник, већ и као активни мисионар који се много бавио мисионарским радом међу муслиманима. То је био човек апсолутног верског принципа, без икаквих нијанси. Знао је да убеђује и крсти људе који су се придржавали радикалног ислама. Отац Данијил је више пута чуо претње и век се смејао томе. Говорио је да за построји Божја воља и да ће бити велика срећа ако му падне у део да погине за учвршћивање хришћанске вере. Он је проповедао и убеђивао речју. Чак и ако је вређао нечија осећања, чинио је то речју. А њему је узвраћено метком.

Руководилац Информативног одсека Руске православне цркве Владимир Ледгојда оценио је овај догађај као страшну трагедију и нагласио да је убиство свештеника у храму, као и свако убиство, веома тежак грех и непосредно кршење Божје заповести.

Убиство оца Данијила је још једно у низу циничних злочина против руског клира. За последњих 20 година од руку злочинаца страдало је преко 230 православних свештеника. Њихова убиства потресају окрутношћу и цинизмом. Протојереј Александар Мењ убијен је секиром, 3-ца калуђера Оптине обитељи – јеромонах Василиј, инок Трофим и инок Ферапонт — усмрћени су од стране поштоваоца ђавола на дан прославе Ускрса. Јер4омонах Григориј је, као и отац Данијил, убијен у храму: злочинац му је одсекао главу и однео је у олтар, а отац Андреј Николајев и остали чланови његове породице живи су спаљени у кући од стране суседа-алкохоличара.

Екстремисти се боре не само са православљем, већ и са исламом: само о. г. од руку вахабита погинуло је 5 представника исламског клира. Подсећамо да је крајем септембра у Карачајево-Черкесији убијен потпредседник Духовне управе муслимана, ректор високе исламске школе Бостанов.

Професор Московске духовне академије, протођакон Андреј Курајев сматра да је мржњу према оцу Данијилу Сисојеву могла изазвати само његово ватрено проповедање православља. По протођаконовом мишљењу, насилна смрт свештеника ће постати симбол мисионарског препорода Руске православне цркве, а његово име ће бити стављено у ред руских великомученика.

http://ruvr.ru/main.php?lng=scr&q=16961&cid=251&p=20.11.2009

Последњи пут ажурирано ( уторак, 24 новембар 2009 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 21 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.