header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Велики екуменистички скуп у Бечу
Велики екуменистички скуп у Бечу Штампај Е-пошта
уторак, 13 децембар 2022

 Екумениста и умањивач јасеновачких српских жртвава, „владика“ Пакрачко-славонски Јован (Ћулибрк), испред СПЦ учествовао на Академском хришћанско-јеврејском форуму у Бечу

У главном граду Аустрије Бечу, 5. и 6. децембра, у хотелу Бристол одржане су „11. академске консултације између јудаизма и православног хришћанства“.Централне теме вишедневне конференције биле су рат у Украјини, опасност од пораста антисемитизма, све већи прогон хришћана широм света и нови изазови попут климатских промена.

Црквени медији који су под патронатом Београдске патријаршије, као што су Словољубље и Светигора, у неколико реченица (штуро) информисали су своје читаоце о догађају, на коме је на позив „митрополита Халкидонског Емануила (цариградске папске Патријаршије) учешће узео и „владика Пакрачко-славонски Јован, у народу познат као, падобранац, екумениста, рокер и особа која знатно умањује број жртава у Јасеновцу (нарочито српске). У интервју за магазин „Недељник“ (27.08.2015.), Ћулибрк моралише: „Срби, добро вагајте сваку реч о Степинцу“. Студирао је у Загребу, а Магистарске студије из јеврејске културе похађао је у Спомен-установи, Јад - Вашем и на јеврејском универзитету у Јерусалиму. Од тада креће његов „успон“ и пуна заштита безбедносних служби. Један је од главних екуменистичких перјаница у СПЦ. Својевремено се на инстраграму профилу јасеновачког манастира хвалио новом часном трпезом са хебрејским натписима, што је светогрђе и јеретички чин, јасно описано у 7. правилу Лаодикијског сабора (Закоправило): „Празничне дарове, које шаљу Јудеју или јеретици, не треба примати, нити заједно са њима празновати.“

У току свог боравка у Бечу, владика Јован (Ћулибрк) посетио је и свог брата по духу, јеретика,владику“ Аустријско-швајцарског Андреја (Ћилерџића).

Извештај о хришћанском – јеврејском форуму у Бечу пренела је Aустријска католичка новинска агенција (Кatholische Pressagentur Österreich). Следи превод текста:

Православну делегацију предводио је митрополит Васељенске Патријаршије Емануил (Адамакис). У делегацији су били представници Цариградске, Александријске и Јерусалимске патријаршије, као и Српске, Бугарске, Румунске и Грузијске православне цркве, Грчке православне цркве и православних цркава у Америци и Украјини. Међу јеврејским учесницима били су делегати из Аустрије, Чилеа, Велике Британије, Грчке, Израела, Француске и Сједињених Држава. Рабин Давид Сандмел је председавао јеврејском делегацијом. Консултације су заједнички организовали и финансирали Васељенска патријаршија и Међународни јеврејски комитет за међуверске консултације.

У поздраву учесницима конференције, патријарх Вартоломеј се изјаснио за дијалог у отворености и поштењу, у настојању да се још боље разумемо. Беч као место сусрета је идеално за то, рекао је он и наставио: Аустријска савезна престоница дуго је функционисала као мост на граници Исток-Запад и као важан центар јеврејске културе у Европи. Вартоломеј је такође подсетио на холокауст и стога је још више истакао важност дијалога.

Свету је потребно најбоље од јудаизма попут хришћанства. Традиције обе религије су неопходне у погледу мира, правде и функционалног грађанског друштва“, нагласио је рабин Сандмел у својим речима добродошлице.

Врхунац конференције био је званични пријем у Министарству спољних послова Аустрије. Пријему је, поред учесника конгреса, присуствовао и грчко-православни митрополит аустријски Арсеније (Кардамакис). Генерални секретар Министарства спољних послова амбасадор Петер Лаунски-Тиефентал захвалио је одговорнима за консултације што су изабрали Аустрију за место одржавања. Он је истакао напоре аустријских политичара да ојачају партнерство између државних институција и институција цивилног друштва, посебно верских заједница. Изградња поверења кроз дијалог између култура и религија је суштински део аустријске спољне политике. Истовремено, амбасадор је истакао посвећеност Аустрије борби против антисемитизма, што се манифестује у Националној стратегији против антисемитизма усвојеној 2021. године. Лаунски-Тиефентал је у свом обраћању одао признање и фондацији Про Ориенте (са седиштем у Бечу, омиљено место владика СПЦ блиски екуменској доктрини, прим. аут.), која се залаже за боље међусобно разумевање Католичке цркве и цркава Истока, у складу са аустријском спољном политиком.

Део суштинских разматрања био је посвећен документу који је представљен током посете патријарха Вартоломеја Њујорку у јесен 2021. У то време, патријарх је добио награду за људско достојанство Америчког јеврејског комитета. Рад, који је саставила јеврејска/хришћанско-православна радна група, бави се заједничким практичним изазовима за (православне) хришћане и Јевреје. Они се тичу, на пример, интензивнијег проучавања друге религије у обуци свештенства, или глобалних питања као што су климатске промене или све крхкије грађанско друштво.

У закључку, учесници конференције су истакли да ће се настојати да се додатно интензивира јеврејско-хришћанско-православни дијалог.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 13 децембар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 71 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.