header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Кипарска црква остаје на профанарском курсу: Митрополит пафоски Георгије нови поглавар
Кипарска црква остаје на профанарском курсу: Митрополит пафоски Георгије нови поглавар Штампај Е-пошта
субота, 24 децембар 2022

 Месточувар архиепископског трона, митрополит пафоски Георгије (Папахризостому) изабран је у данас за архиепископа Нове Јустинијане и целог Кипра, како се званично зове положај предстојатеља Кипарске православне цркве (КПЦ), преноси нг.ру.

Према изворима издања, приликом гласања међу 16 чланова Светог синода КПЦ, Георгије је, како се предвиђало, добио подршку 11 гласова, док су 4 архијереја гласала за његовог главног конкурента, митрополита лимасолског Атанасија (Николауа). Још један гласачки листић је остављен празан.

Према доступним информацијама, митрополит пафоски Георгије је током избора у Синоду добио 11 гласова подршке.

Свети синод Кипарске православне цркве изабрао је 24. децембра 2022. новог предстојатеља, а то је био митрополит пафоски Георгије, преноси сајт Ромфеа.

Издање Ромфеа пише да је, према доступним информацијама, митрополит пафоски Георгије добио 11 гласова, митрополит лимасолски Атанасије 4, док је један листић био празан.

Митрополит Георгије је рођен у селу Атијену на Кипру под британском окупацијом 25. маја 1949. године.

Године 1967. завршио је гимназију и уписао се на Хемијски факултет Универзитета у Атини, који је дипломирао 1972. године. Затим је уписао Атински теолошки факултет, на којем је дипломирао 1980. године.

Постдипломске студије из хемије и теологије завршио је у Енглеској. За ђакона је рукоположен 23. децембра 1984. године од епископа саламинског Варнаве, а за свештеника 17. марта 1985. године од архиепископа кипарског Хризостома I.

У периоду 1985-1996 био је професор хемије, а 1994. постављен је за секретара Светог синода.

Дана 26. маја 1996. године хиротонисан је за титуларног епископа Арсиније, викарног епископа Митрополије пафоске, а 29. децембра 2006. изабран је за митрополита пафоског.

Митрополит Георгије је представљао Кипарску цркву на свеправославним конференцијама и у дијалогу са Римокатоличком црквом, лутеранским и реформисаним деноминацијама.

Након упокојења архиепископа кипарског Хризостома II, преседавао је седницама Синода Кипарске цркве, до избора новог архиепископа. 

Међу три кандидата изабрана на архиепископским изборима од стране верника, митрополит пафоски је најдоследнији следбеник правца који у међуправославним односима задаје цариградски патријарх Вартоломеј I, а који је довео до погоршања односа међу помесним православним црквама након признања аутокефалности украјинских расколника. У том смислу, очекује се продужетак досадашњег држања Кипарске цркве на профанарском курсу.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Преузето са: „Етос“

Последњи пут ажурирано ( субота, 24 децембар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 37 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.