header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Дробљење Руске Православне Цркве се наставља... Штампај Е-пошта
среда, 28 децембар 2022

 Литванска црква је напоменула да је веза са Московском патријаршијом само канонска и да не спречава независност.

Литванска православна црква се 27. децембра 2022. године обратила Московској патријаршији са захтевом да јој додели статус самоуправе. Ово се наводи у саопштењу за јавност које је послато уредништву „СПЖ“.


У манастиру Светог Духа у Виљнусу одржан је свеопште сабрање (нешто као црквено-народни сабор - нап. "Борба за веру) Литванске православне цркве, на коме су, уз свештенство и монаштво, учествовали представници свих православних парохија Литваније из реда лаика.

У саопштењу се наводи да је „сабор поново потврдио своју приврженост курсу стицања веће црквене независности и усвојио одговарајући апел Светом синоду Руске православне цркве.

„Основни став Литванске православне цркве је да црквени статус треба ускладити са стварним стањем ствари“, наводи се у документу, наглашавајући да је литванска архиепископија „морално и финансијски независна верска организација“.

Истовремено, свеоште сабрање је истакло да „Литванска православна црква придаје велики значај поштовању црквених канона“ и „канонском везом са Московском патријаршијом, Литванска православна архиепископија се сједињује са пуноћом Православне цркве“.

Истовремено, у Литванији се примећује да је „ова веза искључиво канонска и ни на који начин не омета црквену независност“, јер „на сличан начин римокатолици у разним земљама одржавају канонску везу са Римском столицом“.

Литванска црква је раније саопштила да је њена веза са РПЦ само канонска.

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 28 децембар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 38 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.