header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Инсекти на менију у ЕУ: Млевени цврчак одобрен као храна
Инсекти на менију у ЕУ: Млевени цврчак одобрен као храна Штампај Е-пошта
недеља, 08 јануар 2023

 Од краја јануара прехрамбени производи направљени од праха домаћих цврчака, наћи ће се у слободној продаји широм Европске уније. То је најновија одредба Европске комисије која ступа на снагу 24. јануара.

Након позитивног мишљења Европске агенције за безбедност хране, делимично одмашћени прах acheta domesticus, постао је трећа врста хране на бази инсеката одобрена за употребу у Бриселу и државама Уније.

Комисија је нешто раније одобрила продају и потрошњу сушеног брашнастог мољца и миграторног скакавца. Све ове мере имају заједнички циљ, а то је увођење јефтиних и са ниским утицајем на животну средину извора протеина на европском тржишту хране, како би дали алтернативу онима који желе да смање потрошњу меса, чија интензивна производња има многобројне последице на животну средину и здравље.

Цврчак на менију

Отварање тржишта инсеката у прехрамбене сврхе омогућено је захваљујући ажурирању Уредбе о храни Уније донете 2018. године не би ли на тај начин олакшали и убрзали његову ауторизацију и регулисање а без да се снизе високи стандарди о безбедности хране у Унији.

На потрошачима је да одлуче да ли ће пробати ову нову врсту исхране или не, исхране која се већ користи у облику традиционалних производа који долазе из Азије. Наиме од 24. јануара ове године, вијетнамска компанија „Крикет" пласираће на европско тржиште нову храну на бази домаћег праха од цврчка тј. брашна.

Не би ли и друге компаније добиле исту дозволу морају прво да прођу кроз све неопходне провере безбедности хране предвиђене Уредбом. Ово брашно ће бити могуће користити као базу за спремање хлеба, крекера, грисина, биће помешани за брашном које се већ користи за кекс, сосеве, у производима на бази кромпира, махунарки, поврћа, у пицама, у производима који су замена за месо, у пиву, чоколади, прженом кромпиру.

Како наводи РТС, Италијани нису одушевљени храном од инсеката — њих 54 одсто је против, 24 одсто је индиферентно а 16 одсто је за.

 

Извор: "Спутњик"

Последњи пут ажурирано ( недеља, 08 јануар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 22 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.