header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАЗНИЦИ arrow Протојереј Александар Шаргунов: „Тајна побожности“ и „Тајна безакоња“
Протојереј Александар Шаргунов: „Тајна побожности“ и „Тајна безакоња“ Штампај Е-пошта
понедељак, 09 јануар 2023

 Свако од нас може да задобије радост Божића. За сваког од нас Христос се родио. Али небо и земља још нису потпуно уједињени. И данас витлејемска звезда и даље гори у глуво доба ноћи. И трећег дана празника Рођења, Црква мења своје беле одежде у крвавоцрвене, а архиђакон Стефан, првомученик, иде за Господом на смрт. И немилосрдно побијени Свети Витлејемски Младенци окружују Младенца у јаслама. Шта то значи? Где је весеље небеских војски и покој торжества свете ноћи? Где је мир на земљи?

 „Слава на висини Богу, и на земљи мир и међу људима добра воља“. Али немају сви добру вољу. Син Вечног Оца оставио је славу небеску, јер је тајна зла обавила свет који лежи у тами. Ноћ је покрила земљу, и Он долази као Светлост која сија у тами, и тама Га не може загрлити. Онима који су Га прихватили, Он је донео мир и светлост: мир са Оцем небеским, мир са свима који су, као и они, синови светлости и деца Очева, и мир дубоки у срца. Али не мир са децом таме. За њих Началник Мира не доноси мир, већ мач. Он је за њих камен спотицања где су посрнули и пали и били сломљени. Ову тешку и тужну истину кротост Младенца у јаслама не може сакрити.

Тајна Оваплоћења и „тајна безакоња“ су уско повезане једна са другом. На Светлост, Која силази са неба, надвија се најмрачнија ноћ греха. Божански Младенац у јаслама пружа своје руке према свима, а Његов осмех као да већ изражава оно што ће касније рећи: „Дођите к мени сви који сте уморни и натоварени“ (Матеј 12:28). Први који прате Његов позив су сиромашни пастири витлејемских поља, којима глас анђела и сјај неба објављују радосну вест. Кажу: „Хајдемо у Витлејем“, и кренуше. А са њима су и мудраци који су дошли са далеког истока, који са истом простом вером прате звезду. Богомладенац Христос их благосиља са обе руке, и они се испуњавају великом радошћу.

Господ је бескрајно милостив и истовремено захтеван. Мудраци, оставите своју мудрост иза себе и постаните једноставни као деца! Цареви, скините своје круне, предајте своја блага и поклоните се Цару над царевима! Не оклевајте да прихватите свој део труда и невоља које захтева служење Њему. А ви децо, иако немате шта друго да понудите, принесите свој нежни живот на жртву Господу, јер живот нема вишу сврху. Тако су чинили и многи мудраци – од Великомученика Пантелејмона до Исповедника Светог Луке Војно-Јасењецког. Тако и мученици цар Николај и царица Александра и њихова света деца.

 „Хајде за мном“, благосиља Господ свакога данас, што ће касније изговорити Његове пречисте усне. Тако ће позвати љубљеног ученика и остале апостоле који ће га пратити, не питајући куда и зашто треба да иду. Они ће оставити све и поћи за Господом на свим путевима – на Голготу. Овај позив чуо је млади архиђакон Стефан и пратио Господа у његовој борби против сила таме, против слепила и суровог одрицања духовних вођа народа од вере. Својом речју и крвљу сведочио је истину. Он га је пратио и својим духом – духом љубави, који се до крви бори против греха. Али ко љуби грешника и моли се за оне који га убијају до последњег даха.

Ови људи клече око Витлејемских јасла. Усред ноћи греха од чисте светлости саздани су: невини младенци, пастири пуни неподељивог поверења у Господа, смерни мудраци, архиђакон Стефан горећи духом љубави и истине, апостоли, мученици и пророци и сви светиње – до данас. Сви су се одазвали позиву Господњем.

Перед ними ночь не знающего пределов ожесточения и слепоты. В ней — учители закона, способные предвидеть час и место рождения Спасителя мира, но не способные отозваться на Его приход и сказать: «Идем в Вифлеем». В ней — царь Ирод, который хочет убить Господа жизни. И рядом с ним — другие, в том числе из нашего времени, кровавые правители. Перед Вифлеемским Младенцем становится ясно, что не может быть согласия у Господа с велиаром, и нет ничего общего у тьмы со светом. Он — Царь царей, Тот, Кто владычествует над жизнью и смертью. Он говорит: «Следуй за Мной», и кто не с Ним, тот против Него. Он говорит это сегодня также и каждому из нас, и ставит всех перед все решающим выбором.

Пред њима је ноћ која не познаје границе горчине и слепила. У њему су учитељи закона, који су у стању да предвиде час и место рођења Спаситеља света, али нису у стању да се одазову Његовом доласку и кажу: „Идемо у Витлејем. У њему је цар Ирод, који жели да убије Господара живота. А поред њега су и други, укључујући и из нашег времена, крвави владари. Пред Витлејемским Младенцем постаје јасно да не може бити сагласности између Господа и Велијара, а тама нема никакве везе са светлошћу. Он је Цар над царевима, Онај који влада животом и смрћу. Он каже: „Хајде за мном“, а ко није с Њим, против Њега је. Он то и данас каже свакоме од нас и све нас ставља пред одлучујући избор.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Превод са руског: "Борба за веру"

Извор: "Руска народна линија"

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 09 јануар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 71 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.