header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Питање свештенику: Може ли се пољубац сматрати блудом? Штампај Е-пошта
среда, 11 јануар 2023

 Одговор:

Ако говорите о интимном добрачном пољупцу, моје мишљење је ДА, то се може сматрати блудом. Али да бисмо боље разумели ову тему, погледајмо у Светом писму када љубљење јесте и није грех.

Добрачни пољубац се може сматрати грехом.

Пољубац као вид поздрава није грех

Неке књиге Библије завршавају се посебним поздравима аутора, у којима се примаоци позивају да се поздраве целивом светим.

Поздрављају те сва браћа. Поздравите једни друге целивом светим (1. Кор. 16:20).

Свети пољубац у виду поздрава није грех, већ је манифестација љубави Христове и односа јединства међу верницима. Али, ово је само облик поздрава и ништа више.

Брачни пољубац

Нема ничег неморалног пред Богом у пољупцу између мужа и жене који су у брачном савезу. Љубљење се односи на интимни део односа између двоје и брак је легалан начин на који они могу да уживају у овој интимности у потпуности и без ограничења од Бога. Али, ово се не односи на љубљење ван брака.

Љубљење ван брака је грех

Неко ће вам можда рећи да у Библији не налазимо директну заповест која би рекла: „Забрањено је љубљење између мушкарца и жене који нису у браку. Ако идемо овим путем, онда немамо директну заповест ни у вези са дрогом и пушењем. Али то не значи да га Творац прихвата. Бог је оставио заповести и истине којима се можемо руководити да бисмо разумели да ли је пољубац грех или не.

Павле је писао коринтским верницима овако:

 А за ово што си ми написао добро је да се мушкарац не дотиче жене. Али, да би се избегао блуд, сваки треба да има своју жену, и свака нека има свог мужа (1. Кор. 7:1-2)

Додир о коме Павле овде говори не значи пружање руке жени када изађе из аутомобила, или када поздравите жену и пружите јој руку, или када је случајно додирнете. Овде је додир стављен у контекст блуда. Односно, говоримо о намерном додиру како би се распалила унутрашња ватра сексуалног правца. Дакле, Библија забрањује мушкарцу да додирује жену која му није жена (да би у њој запалио ватру). И у овом контексту, пољубац спада у категорију ових додира.

Чуо сам младе људе који су говорили: „А када се љубимо, немамо лоше мисли, већ само изражавамо осећања једно према другом. Или други кажу: „Можеш да се љубиш, само немој да ти мисли иду предалеко, односно до сексуалне жеље“. Можда читате ово мишљење и климаш главом у знак слагања. Али види шта Бог каже:

прогорело платье его? Может ли кто ходить по горящим угольям, чтобы не обжечь ног своих? То же бывает и с тем, кто входит к жене ближнего своего: кто прикоснется к ней, не останется без вины. (Притчей Соломоновых 6:27-29)

Може ли ко узети ватру у своја недра, да му хаљина не изгори? Може ли неко ходати по ужареном угљу, а да му не опече ноге? Исто бива и са оним ко иде к жени свог ближњег: ко је дотакне неће остати без кривице. (Приче Соломонове 6:27-29)

Из горњих стихова схватамо да се не може играти ватром неморала, а да се у њој не изгори. Такође разумемо да не можете да пољубите некога са ким нисте у брачном савезу без греха. Бог нас није створио као роботе. Створио нас је осећањима, рефлексима и привлачношћу. Али у њима можемо уживати само у границама које је Он поставио. Стога, као човек, не можете себе програмирати да кажете: "Љубим, али не размишљам о сексуалном одговору." Бог зна за тоо и зато даје заповест:

Бјежите од младалачких пожуда, а држите се правде, вере, љубави, мира са свима који призивају Господа од чистог срца (2. Тим 2,22).

Поука је врло јасна и конкретна – „бежи од младалачких пожуда“. Немате право да се играте са пожудом да видите колико дуго можете издржати. Немојте себе сматрати "супер светим" мислећи да можете пољубити девојку или момка и истовремено контролисати свој ум, пожуде, осећања, и не сагрешити. С друге стране, Бог каже:

Благо човеку који не иде на сабор нечастивих...

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 12 јануар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 21 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.