header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow O. Џозеф Глисон: Корисни начини за контролисање пожуде
O. Џозеф Глисон: Корисни начини за контролисање пожуде Штампај Е-пошта
уторак, 17 јануар 2023
              Сви знамо да је пожуда непожељна појава. Свако ће нам рећи да јој се одупиремо. Али не може нам свако рећи како јој се успешно супротставити. Покушавамо, падамо, покушавамо, не успевамо, опет покушавамо и опет падамо… и у једном моменту схватамо да нам треба бољи савет од „потруди се више“.

У Православној Цркви постоји борбена тактика која нам предочава корисне начине да се одупремо греху и да га на крају победимо. Нећемо само рећи људима да се „више труде“ већ ћемо им рећи и на који начин. Даћемо им потребно оружје којим ће се суочити са грехом и изаћи из борбе као победници.

Размотрићемо дванаест начина који хришћанину могу користити у борби против греха пожуде. Ово су испробане и посведочене методе које дају резултате:

1) Не дозволи да због маштарија напакујеш рачун који нећеш моћи да платиш.

Ако ниси венчан(а) не маштај о полним односима. Никад. Стражи над помислима.

Ако си у браку а твој брачни друг тренутно недоступан немој потрошити ни десет секунди мислећи на полни однос, чак ни са супружником/супружницом. Стражи над помислима.

Ако си у браку а брачни друг доступан онда редовно можете имати брачни однос. Тако ћете умањити опасност безаконих искушења.

2) Одагнај птице.

Постоји изрека: „Не можеш зауставити птице да ти не лете изнад главе али их можеш спречити да ти у коси направе гнездо.“ То већ не зависи од лоших помисли, ђаво ти ово може учинити и без твог пристанка. Пожудне мисли ће се неизоставно јављати у твом уму. Немој због тога осећати кривицу.

Оно што ти прети осудом је твој одговор на помисао. Онда кад ти се грешна помисао јави истог тренутка „одагнај птицу“ скрећући пажњу на нешто друго, посвећујући је томе у потпуности.

3) Није свако скретање пажње подједнако делотворно.

Неке активности (као трчање или дизање тегова) захтевају доста физичког али врло мало умног напора. Чак и док се бавиш овим стварима ум ти и даље може лутати у непожељном правцу. Друге делатности (као што је писање теолошког чланка, решавање математичког проблема или читање добре књиге), тако снажно окупирају мисли да не можеш истовремено мислити о нечему другом. Све док си усредсређен на математику, философију или слагалицу блудна помисао ће неко време бити далеко. Ако покушаш са трчањем или вежбањем и то не помогне покушај са нечим што захтева више умног напора.

4) Одмах то признај (исповеди).

Обрати се некоме ко је у вери и у кога имаш поверења, свештенику ако је могуће, и реци: „Опет сам у искушењу.“ Запањујуће је како исповест обеснажује непријатељску силу и успева да га одагна за неко време.

5) Сместа потражи друштво других људи.

Када се налазиш у присуству других и са њима водиш разговор такође лакше можеш избећи незаконито сластољубље.

6) Читај Свето Писмо и записе светих отаца.

Наравно, ти „већ знаш о чему они пишу“. Али прочитај опет. И опет. И опет. Биће од користи.

7) Пости.

Светитељи се слажу да је одавање храни повезано са одавањем пожуди. Тако се и уздржавањем у храни боримо против греха пожуде. Ако подвизаваш и уздржаваш у исхрани то ће ти помоћи да се подвизаваш и на друге начине, посебно кад је у питању тело.

8) Немој хранити звер.

Опет – стражи над помислима. Немој гледати филм или програм у ком има макар најмање разврата или оскудно обучених лепотица. Чак и ако их видиш на неколико секунди мозак ће ове слике упамтити и чувати их сатима (или годинама). После тога, када останеш сам или рањив, ум ће ове слике вратити да те мучи и искушава. Зато, пре свега, избегавај ове окидаче.

9) Посматрај православне иконе.

Посматрај крст. Бог кроз крст чудотвори и поручује ти: „Твој грех је можда јак, али није јачи од овога!“ И друге иконе су добре из истог разлога. Упамти да је порнографија – ђавоља иконографија. Бог је Онај Који нам је даровао иконе, и то је учинио јер су слике врло моћне. Испуни ум освештаним сликама и Бог их може искористити да одагна друге, неблагословене приказе.

10) Буди веран чак и ако не осећаш потребу за тим.

Не ради се увек о твојим осећањима. Можеш показати верност на делу и поред тога што ти осећања нису баш усмерена тамо где треба. Буди упоран у томе и осећања ће се временом вратити. Њихова је намена да прате а не да воде.

11) Моли се.

Не бори се сам против пожуде. Завапи Христу, призови Богородицу, анђеле и светитеље да ти се нађу у помоћи. Молитва светима делује.

12) И ово ће проћи.

Кад се искушење јако наметне глас у глави ће ти рећи: „Већ си отишао предалеко. Сада је немогуће да ова напетост прође, осим ако не нађеш делатну утеху.“ Ово је лаж. Заправо, ако устанеш, прошеташ, молиш се и присилно заокупиш ум нечим другим на неколико минута напетост и порив ће проћи. Знајући да је ово истина успешно ћеш победити у борби.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

     

             Извор: "Подвижничка слова"

Последњи пут ажурирано ( уторак, 17 јануар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 37 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.