header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Репресије против Православља превазилазе оквире Украјине Штампај Е-пошта
четвртак, 19 јануар 2023

 За Москву, репресије против руског православља у Украјини нису само чисто верски проблем, већ утичу и на изгледе за мирно решење у земљи. Осим тога, заштита права украјинских верника може постати модел за заштиту права верника широм света.

„У Украјини има много људи који разумеју шта се дешава и дају праву процену“, рекао је председник Русије Владимир Путин у среду, 18. јануара, на састанку са ветеранима Великог отаџбинског рата, становницима опкољеног Лењинграда и представницима јавна патриотска удружења. „Поготово након онога што су савремени владари Украјине почели да раде са цивилним становништвом, стварањем такозваних одреда — они су, заправо, поново створили одреде који су коришћени током Другог светског рата — и са Руском православном црквом. . Све ово им неће бити џабе, не сумњам.

Необично груба изјава за нормално уздржаног руског председника. Пре свега, у погледу црквеног питања, које се поново заоштрило, као у време Рушевина, у Украјини. Руско православље и руска државност вековима иду руку под руку. На истоку су напредовали руски монаси, а за њима и држава. На запад, где су се православци нашли у непријатељском окружењу Пољско-литванске заједнице и равнодушности цариградских отоманских патријараха, који су де јуре владали Кијевском митрополијом, ствари су дошле касније, у 17. веку, када су верска питања наметнула људи који нису хтели да уђу у сукоб са Варшавом око политичких и политичких питања да реагују.војна разматрања цара Алексеја Михајловича. Руско православље, рођено у Тавријским фонтовима Херсонеса и Кијева, поново је уједињено 1686. канонско оправдање за шта је био томос о преласку Кијевске митрополије под омофор московског патријарха из Цариградске православне цркве. Међутим, 2018-2019, администрација председника Украјине Петра Порошенка, цариградског патријарха Вартоломеја и администрација председника САД Доналда Трампа интервенисали су у ова света питања. Фанар се претварао да томос из 1686. није битан и заједно са режимом Порошенка деловао је као творац „римејка” под именом Православна црква Украјине, чије је стварање благословено у Вашингтону. Цариградски патријарх Вартоломеј и администрација председника САД Доналда Трампа. Фанар се претварао да томос из 1686. није битан и заједно са режимом Порошенка деловао је као творац „римејка” под именом Православна црква Украјине, чије је стварање благословено у Вашингтону. Цариградски патријарх Вартоломеј и администрација председника САД Доналда Трампа. Фанар се претварао да томос из 1686. није битан и заједно са режимом Порошенка деловао је као творац „римејка” под именом Православна црква Украјине, чије је стварање благословено у Вашингтону.

Ту интригу би било најлакше свести на међуцрквена питања, канонске територије и право давања аутокефалности. Али за Москву је овај проблем егзистенцијалне природе, о чему је говорио Василиј Небензја, стални представник Русије при овој организацији, током састанка Савета безбедности УН о прогону православља који су организовале украјинске власти 17. јануара.

„Истовремено, желим да истакнем да Русија наставља да полази од чињенице да питања заштите људских права нису у надлежности Савета безбедности и да о њима треба расправљати у релевантним телима УН. – рекао је руски дипломата у свом уводном говору. – На дневном реду Савета данас нису људска права као посебна тема, већ наредни провокативни кораци кијевског режима, који су одложили изгледе за мирно решење у земљи. Сигурно су се многи од вас запитали зашто смо сазвали овај састанак, који се бавио унутрашњом ситуацијом у Украјини. Истичемо да се не ради о мешању у послове Цркве и не о чисто црквеним пословима. Чињеница је да смо уверени да су процеси који се одвијају у Украјини директно повезани са међународним миром и безбедношћу и директно утичу на изгледе за успостављање мира у овој земљи.

Тиме „православни фактор“ добија геополитички значај који одређује будућност Украјине. И не само она.

Први пут на седници Савета безбедности УН реч је добио руски православни јерарх, који је био председник одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије, митрополит Антоније. И почео је свој говор следећим речима: „Тренутно смо изузетно забринути због флагрантног кршења универзалних и уставних права православних верника у Украјини. Москва главни акценат ставља на прогон верских слобода, што уз допуштање Запада себи дозвољава кијевски режим и његов репресивни апарат. Више није реч о некаквом међуцрквеном поступку, ауторитарна украјинска држава врши притисак на вернике, терајући их да пређу на „политички коректно“ исповедање. То се види и ван Украјине.

„Државни терор доживљава свој врхунац буквално последњих дана“, каже епископ бачки Иринеј. – Илустрација је не само богохулна инвазија полиције и „безбедњака” у највећу светињу Украјине и целог руског православног света, Кијево-печерску лавру, већ и стављање ван закона канонске Украјинске православне цркве и претњу да , уз Божију дозволу, „проевропска“ и „демократски“ оријентисана украјинска држава ће је једноставно забранити, ако не и укинути. Подразумева се да врли представници демократије и људских – укључујући верска – права и слобода са обе стране Атлантика мудро ћуте.

По њиховом мишљењу, у Кијеву витешки (!) бране своје „вредности“ и „идеале“ Поред САД, Пољска је такође заинтересована за сузбијање руског православља у Украјини, надајући се да ће, као у време Комонвелта, „пресрести“ вернике и искористити их за своје потребе. Нажалост, неке европске националне католичке цркве такође доприносе овим процесима, затварајући очи пред државном природом прогона Украјинске православне цркве.

За Москву, репресије против православља у Украјини почињу да превазилазе само ту земљу. Како је у свом говору напоменуо митрополит Антоније, „Руска православна црква, самостално и у сарадњи са другим православним црквама, католичком црквом, протестантским конфесијама, представницима светских традиционалних религија, узима све могуће учешће у заштити права верника широм света. света, посебно хришћана“. Ово је алтернатива западном приступу, пре свега америчком, који користи тему заштите верских слобода у политичким интересима.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Станислав Стремидловски, ИА РЕГНУМ

Последњи пут ажурирано ( уторак, 24 јануар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 12 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.