header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уредништво: О земљотресу у Турској или Ко је СВЕДРЖИТЕЉ Штампај Е-пошта
недеља, 12 фебруар 2023

 "И земља ће се трести по свету"

(Мт. 24,7)

"Охолост долази пред погибао, и поносит дух пред пропаст"

(Приче 16,18)

Сви смо се ми ових дана начитали разних коментара о катастрофалном земљотресу у Турској и Сирији (пропаганда обавезно Сирију изоставља!). Кажу: то је вештачки изазван земљотрес - то су Американци ХААРП-ом казнили Турке због одбијања да приме Шведску у НАТО и сарадње са Русијом око гасовода и још понечег. Али, православнима треба православни одговор, а не размишљање главом светске закулисе. Па погледајмо...

Верујем у Једнога Бога Оца Сведржитеља...

Где је Бог у свим овим причама? Искључен је. Заправо, Његови и наши непријатељи желе да нас убеде да се Бог више ништа не пита. Све је у рукама Американаца, „владара из сенке“, „дубоке државе“, „илумината“, ових и оних... Они су, као, свемоћни!

Наравно, то је светлосним годинама далеко од истине.

Ево, на пример, Руси су известили да је у Њујорку 7. фебруара био земљотрес најјачи у последњих 40. година. Ко га је изазвао? Зар опет Американци? (овде:).

Јуче,12. фебруара, била су три јача земљотреса у Грузији.  Американци?

Данас у 16:20 земљотрес је погодио Хрватску. ХААРП?

 У Румунији су данас послеподне била два потреса, од којих се један осетио и у већем делу Србије. Зар опет Американци?

Земља у Турској подрхтава већ данима...

То је само мали списак земљотреса последњих дана.

Ту се ипак не ради о ХААРП-у, већ о испуњавању речи Господњих из 24. главе Јеванђеља по Матеју, да ће се пред крај света "земља трести по свету" ("трести по свету" значи - биће серија потреса).

У првом члану Символа вере исповедамо да верујемо у Бога Оца Сведржитеља. Дакле, наш Отац је Сведржитељ, све је у Његовим рукама, а не Американаца, "дубоке државе", "илумината"... 

Земљотрес у Турској

"Зашто се буне народи и племена помишљају залудне ствари? Устају цареви земаљски, и кнезови се скупљају на Господа и на помазаника Његовог. Онај, што живи на небесима, смеје се, Господ им се подсмева", рекао је псалмопојац Давид (Пс. 2. 1-2,4).

А Премудри Соломон, син Давидов, је рекао: „Охолост долази пред погибао, и поносит дух пред пропаст (Приче 16,18).

А сада да се мало подсетимо неких догађаја из ближе прошлости.

14. маја 2021. године објавили смо текст под насловом "Турско иживљавање над Храмом Свете Софије; православни ћуте". Турске власти су тада на Светој Софији, једној од највећих православних Светиња, истакле следећи светлећи натпис:

НЕМА БОГА ОСИМ АЛАХА!

 Неколико дана у медијима и на телевизији рекламирано је постављање натписа, који је представљен као „печат“ за „цементирање“ одлуке да се Света Софија претвори у џамију.

А 29. децембра 2021. године објавили смо текст: "Охолост долази пред пропаст: Ердоган упоредио претварање Храма Свете Софије у џамију са падом Цариграда" (овде:)

Ердоган је тада охоло и поносито изјавио да је претварање Свете Софије у џамију  „исто толико важно“ као и пад Цариграда.

          Али, Турци су у својој охолости отишли још даље од вербалистике, као што ћемо видети у наставку.

         „Аја Софија је срце света и глас имама ће се увек чути“, говорили су.

        У мају 2022. године, Турци су прослави пад Цариграда. А Ердоган је том приликом, пред хиљадама Турака, рекао: "Наши преци су сахранили Византију” и осврнуо се на визију велике Турске 2053.

Тачније, „Турци морају бити уједињени јер су национални интереси земље важнији од политике. Као што су наши преци сахранили Византију, надајмо се да ћемо данас, градећи своју визију за 2053. годину, моћи да данашње Византинце, који интригирају против нас, бацимо на сметлиште историје.

И онда је дошао врхунац турске охолости -  иживљавање над Светом Софијом -  извели су 3Д "шоу" у коме холограмски Мехмед пропиње коња над Светом Софијом:

    

У 3Д снимку се чује спомињање Мехмеда Освајача.

„Без страха је кренуо ка Цариграду са срцем у пламену за освајање. Заједно са својом светом војском или би пао мртав или би постао Освајач. Подигао је заставу тачно усред Константинопоља и она се и даље вијори. Поставио је и мујезина у Аја Софији. Са својом магијом, са својим поносом, са својом ћудљивошћу, са својим Кератијем и својим Мраморним морем, са својим Босфором, са својим погледом на Аја Софију, која је срце света и овде никада неће ућутати им" (овде:).

У Храму су већ оштећени древни мермерни подови. Оштетила их је моћна машина за чишћење, којом се Света Софија сређује након гомиле туриста (овде:).

Према турским стручњацима, Света Софија можда неће трајати до 2050. године.

 Од тренутка претварања Свете Софије 2020. године у џамију, стигле су бројне пријаве о оштећењу и вандализму.

Удружење грчких археолога објавило је отворено писмо упућено генералној директорки Унеска Одри Азуле, у којем изражавају забринутост у каквом је стању Света Софија и средњовековни манастир Хора, који је такође недавно добио статус џамије.

Археолози верују да фотографски докази оштећења ових зграда у протекле две године говоре о „тмурној перспективи за њихову будућност“.

"Ходочасници" ломе комаде са зидова Свете Софије чиме поспешују њено урушавање.

Изражавајући дубоко и искрено саосећање са ближњима сваког пострадалог у земљотресу у Турској (и Сирији, наравно, али је Сирија другачији случај), подсећамо:

"Охолост долази пред погибао, и поносит дух пред пропаст" (Приче 16,18).

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( среда, 15 фебруар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 41 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.